Linkuri accesibilitate

Astăzi, în Moldova și în lume


Ploaie astăzi la Chișinău. Dar e cald – 21 de grade. Și la Kiev, plouă și sunt 19 grade , și plouă și la Moscova. Aici la Praga – tot ploaie și ceva mai răcoare – o maximă de numai 16 grade. La București se anunță soare și 23 de grade.

Să răsfoim acum agenda internă a zilei.

La Chișinău sosete președintele Lituaniei Gitanas Nauseda la invitația Maiei Sandu, președinta Moldovei. Cei doi lideri vor face declarații în jurul prînzului.

Ca de obicei vinerea, fostul președinte Igor Dodon – lider al socialiștilor moldoveni – va răspunde on line celor care îi adresează întrebări. Socialiștii anunță și ei un briefing de presă.

Două evenimente consacrate tinerilor astăzi – un workshop on line organizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene – despre bune practici în învățământul superior din Uniunea Europeană și oportunități pentru tinerii din Moldova.

Si postul de Radio Moldova Tineret orgnizează, tot on line, o dezbatere despre situația tinerilor în al doilea an al pandemiei – dezbatere organizată în colaborare cu fundația germană Friedrich Ebert.

In cadrul zilelor Europei 2021 – seara va avea loc un concert al ansambului de cântece și dansuri Roboliubie din Taraclia, spectacol oferit de ambasada Bulgariei în Republica Moldova.

Tot seara – începe Ediția a 9 a festivalului Internațional de jazz – Chișinău, tot on line..

Din agenda internațională a zilei

La Minsk este anunțat un nou proces împotriva celor care au participat la masivele proteste anti Lukașenka din vara – de data aceasta sunt aduși în fața instanței 12 studenți.

La Kiev, președintele Volodimir Zelenski va participa la deschiderea unei sinagogi la Babyn Yar, la memorialul victimelor Holocaustului, locul unde între 1941 si 1943 au fost masacrați la Bayn Yar și împrejurimi în jur de 100 de mii de evrei. Memorialul a fost înființat în 2016.

La Belgrad sosește astăzi în vizită președintele Sloveniei Borut Pahor.

Sigur, atenția va fi și astăzi îndreptată spre Orientul Mijlociu și evoluțiile din Israel, Fâșia Gaza și Cisiordania, unde violențele continuă... și sunt cele mai puternice din ultimii ani și care au făcut cel puțin 80 de victime palestiniene si 7 israeliene...Ieri armata israeliană a spus că pregătește operațiuni terestre în Fâșia Gaza ca răspuns la miile de rachetele lansate către Israel de militanții Hamas care controleaza Fișia Gaza . Gruparea findamentalistă islamică Hamas este considerată organizație teroristă de Statele Unite și Uniunea Europeana.

XS
SM
MD
LG