Linkuri accesibilitate

Atacul cibernetic de la conducta americană, pus pe seama unei organizații din fosta URSS


Colonial Pipeline în Charlotte, NC
Colonial Pipeline în Charlotte, NC

Atacul cibernetic de la o conductă, care alimentează cu combustibil circa jumătate a coastei de est a Statelor Unite este pus pe seama unei organizații din fosta Uniune Sovietică, probabil din Rusia și are aparent ca scop obținerea de bani. Atît organizația în cauză, cît și autoritățile de la Moscova neagă că ar fi vorba despre o operațiune orchestrată de statul rus, din rațiuni geostrategice, Kremlinul deplîngînd chiar că Statele Unite nu cooperează pentru contracarea unor astfel de amenințări.

Purtătorul de cuvînt al Kremlinului a negat că regimul Putin ar avea vreo legătură cu acest atac și cu altele precedente, despre care se crede însă că ar fi avut la origine statul rus. Unii cred ca cel mai recent atac, care a vizat firma americană Colonial Pipeline, ar fi avut cel puțin aprobarea tacită a regimului de la Moscova, dar președintele Biden a spus că nu a fost descoperită pînă acum vreo conexiune directă.

Să nu uităm ca administrația de la Washington a impus recent sancțiuni împotriva Moscovei pentru participarea la un atac anterior, împotriva unor sisteme informatice guvernamentale. Dar în timp ce acel atac este considerat un act de spionaj, cel mai recent pare să aibă o motivație strict financiară, informațiile firmei Colonial fiind ținute ostatice, în schimbul unei recompense.

Biden despre Rusia: nu vrem o confruntare, dar reacționăm
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:50 0:00

Acesta este cel mai grav atac împotriva unui sistem american de infrastructură energetică, numărul acestora crescînd însă cu 485% din 2019 încoace. Purtătoarea de cuvînt a Casei Albe nu s-a referit la autorii celui mai recent atac, dar senatorul independent Angus King a spus: „Se presupune că este o bandă de răufăcători, dar nu sînt sigur ce diferență există între această caracterizare și dacă au sau nu legături cu guvernul rus”.

King și alți colegi au atras atenția, în repetate rînduri, în legătură cu vulnerabilitatea infrastructurii americane la atacuri cibernetice și faptul ca acesta este un nou tip de conflict pentru care Statele Unite trebuie să fie pregătite. „Tristul adevăr este ca atacurile cibernetice sînt ieftine. Putin poate angaja 8.000 de pirați cibernetici pentru prețul unui avion de luptă. Va continua să o facă”, a spus King continuînd, „Nu ne putem permite sa fim o victima ieftină. Trebuie să răspundem. Trebuie sa facem agresorii să plătească”.

XS
SM
MD
LG