Linkuri accesibilitate

Atentat neonazist în Germania


Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

O persoană a fost arestată, fiind suspectată de asasinarea preşedintelui guvernamental, Walter Lübcke

Ministrul federal de interne, bavarezul creştin-social, Horst Seehofer, a confirmat marţi la Berlin că asasinul prezumtiv al preşedintelui guvernamental creştin-democrat, Walter Lübcke, este un extremist de dreapta. (Funcţia de preşedinte guvernamental este echivalentă cu cea a unui prefect.)

Informaţia a fost confirmată şi de Procuratura federală din Karlsruhe care, în prezent, investighează asasinatul, după ce, sîmbătă, a fost arestat suspectul Stephan E., în vîrstă de 45 de ani.

Preşedintele guvernamental din regiunea Kassel, din land-ul vest-german Hesa, Walter Lübcke, a fost împuşcat pe data de 1 iunie pe terasa casei sale. Duminică, Lübcke a fost înmormîntat.

Cazul Lübcke, prima pagină a ziarului taz
Cazul Lübcke, prima pagină a ziarului taz

Walter Lübcke a intrat în vizorul unor extremişti după ce, în 2015, s-a pronunţat pentru o politică umană în ceea ce priveşte atitudinea faţă de refugiaţi. În declaraţiile sale, Lübcke a susţinut măsurile cancelarei Angela Merkel care a permis intrarea în Germania a refugiaţilor care se aflau în Ungaria şi Austria. În cadrul unei adunări, el a spus că cine trăieşte în Germania trebuie să se şi lupte pentru valorile acestei ţări. „Cine nu împărtăşeşte aceste valori, poate părăsi oricînd această ţară”.

Ediţia online a hebdomadarului „Die Zeit” a dezvăluit în legătură cu atentatorul Stephan E. că acesta este o figură cunoscută în scena extremistă de dreapta. În 1993, la vîrsta de 20 de ani, Stephan E. a confecţionat o bombă artizanală şi a atacat o tabără din Hesa, destinată cazării unor azilanţi. Bomba nu a explodat. Stephan E. a fost condamnat la închisoare. După ieşirea din puşcărie, Stephan E. a activat în cadrul unor organizaţii extremiste de dreapta şi a fost implicat în alte acţiuni violente cu tentă xenofobă şi rasistă.

Potrivit publicaţiei „Die Zeit”, prezumtivul atentator ar fi făcut, în 2016, o donaţie în bani, în contul organizaţiei din Turingia a partidului naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD). Responsabilul pentru relaţiile cu presa a AfD din Turingia nici nu a dezminţit şi nici nu a confirmat această informaţie. El a spus că partidul nu are nicio legătură cu atentatorul, afirmînd mai tîrziu că acesta nu a făcut nici o donaţie.

Atentat neonazist în Germania
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:49 0:00
Link direct

Conducerea naţională a partidului s-a grăbit să condamne atentatul. Într-o declaraţie (citată marţi de radiodufuziunea naţională), se cere o condamnare exemplară a făptaşului.

Potrivit revistei „Der Spiegel”, în urmă cu 10 ani, suspectul a fost condamnat la 7 luni, cu suspendarea pedepsei, pentru conturbarea liniştei publice. Împreună cu circa 400 de naţionalişti autonomi a atacat atunci la Dortmund un miting al sindicatelor.

A întreţinut legături şi cu gruparea militantă „Combat 18”. (În cercuri extremiste de dreapta, cifrele 1 şi 8 constituie un cod, reprezentînd prima şi a opta literă din alfabetul german, A, respectiv H – prescurtarea numelui Adolf Hitler.) Totodată, relatează „Der Spiegel”, Stephan H. a activat şi în cercuri apropiate Partidului Naţional-Democrat din Germania (NPD) – o formaţiune naţionalist-extremistă şi xenofobă.

Ziarul „Süddeutsche Zeitung” îl citează pe prezumtivul atentator cu o ameninţare, răspîndită pe YouTube. Potrivit ziarului el ar fi afirmat că dacă guvernul german nu va acţiona atunci, în curînd, vor fi morţi.

La percheziţia efectuată în locuinţa arestatului s-au găsit arme, dar nu şi pistolul cu care a fost împuşcat Lübcke.

Previous Next

XS
SM
MD
LG