Atunci și acum: Monumente sovietice dispărute în Polonia

de Amos Chapple

23 octombrie 2020

În 2017, chiar înainte de intrarea în vigoare a unei legi poloneze care interzicea monumentele „simbolizând sau făcând propagandă” totalitarismul, fotograful RFE / RL Amos Chapple a fotografiat și adunat informații despre unele dintre momentele sovietice din Polonia. Trei ani mai târziu, el a revizitat acele locuri să vadă ce a mai rămas în picioare, după aplicarea legii.

Atingeți sau faceți clic pe imagini pentru a vedea cum arată în octombrie 2020.

Caption
Un monument extrem de vandalizat al Armatei Roșii sovietice într-o mică pădure lângă Katowice. Astăzi nu a mai rămas nicio urmă a existenței sale în acea poiană. Un grădinar din vecinătate i-a spus fotoreporterului RFE / RL că monumentul a fost demolat cândva, în 2018. Cu un an mai devreme, o lege a „decomunizării” interzicea peste 200 de monumente sovietice din Polonia despre care se spunea că „aduc omagiu” persoanelor, organizațiilor, evenimentelor sau acelor date calendaristice care simbolizează comunismul sau alte sisteme totalitare."

Mulți polonezi consideră că monumentele dedicate unor detașamente speciale ale Armatei Roșii sunt justificate pentru cei care au murit luptând împotriva Germaniei naziste - mai ales atunci când marchează locurile în care soldații sovietici au fost uciși.

Mulți susțin, pe de altă parte, că monumentele sovietice, indiferent ce marchează, trebuie îndepărtate din Polonia. Ei își amintesc de complicitatea Moscovei cu Germania nazistă la invadarea țării, în 1939 și consideră că trupele sovietice care în cele din urmă i-au făcut pe naziști să iasă din țară nu au fost altceva decât o forță de ocupație care a netezit calea unei jumătăți de secol de dominație sovietică.

Oficialii ruși au condamnat îndepărtarea monumentelor sovietice din fostul Bloc de Est și au amenințat repetat că vor fi „consecințe.”

Caption
Masivul monument de gresie al Recunoștinței dedicat soldaților armatei sovietice în Varșovia. Monumentul a fost ridicat în 1946, pe locul mormintelor a 26 de soldați ai Armatei Roșii care au murit luptându-se cu naziștii în timpul bătăliei pentru Varșovia. Trupurile soldaților căzuți în lupte au fost exhumate și mutate într-un cimitir sovietic, în 1968. În 2018, monumentul frecvent vandalizat a demolat și îndepărtat. Se spune că unele panouri au fost păstrate intacte pentru un muzeu dedicat Războiului rece care ar urma să fie deschis în nordul Poloniei.
Caption
O columnă a victoriei sovietice ridicată într-un sens giratoriu din Stargard, în nordul Poloniei. Într-o noapte, cu câteva luni înainte ca această fotografie din 2017 să fie făcută, steaua sovietică de deasupra statuii a fost îndepărtată. Columna a fost complet demontată mai târziu, în același an.
Caption
Monument din oțel reprezentând doi soldați ai Armatei Roșii în Dabrowa Gornicza. Monumentul a fost înlăturat în iulie 2018. O încercare anterioară de a-l pune la pământ a fost oprită de polițiști, care le-au spus muncitorilor care încercau să taie soldații de la bază că nu au aprobările necesare.
Caption
Un monument din Varșovia dedicat lui Zygmunt Berling, general polonez care a cooperat cu sovieticii în Al Doilea Război Mondial și după aceea. Monumentul situat lângă râul Vistula fusese programat să fie îndepărtat la sfârșitul anului 2019. Dar un grup de activiști le-au luat-o înainte autorităților locale smulgându-l de pe postament și spărgându-l în bucăți.
Caption
Monumentul (din beton armat) dedicat recunoștinței armatei sovietice a fost ridicat la Szczecin. Această fotografie a fost făcută în octombrie 2017 și, la o lună după aceea, falnicul monument a fost culcat la pământ. Astăzi se vorbește ca în locul lăsat liber prin demolarea monumentului să fie ridicat un obelisc în onoarea oamenilor obișnuiți care sunt adevărații „eroi anonimi” - inclusiv pompierii, cadrele sanitare și donatorii de organe.
Caption
Nu toate monumentele fotografiate de RFE/RL în 2017 au dispărut. Acest memorial dedicat soldaților Armatei Roșii în Cimitirul sovietic din Bielsko-Biala nu este vizat de legea poloneză de demolare a monumentelor dedicate totalitarismului. Monumentele din cimitire sau de la căpătâiul mormintelor nu trebuie înlăturate. Sunt protejate, de asemenea, și structurile care servesc artistic, în scopuri educaționale sau academice.
Caption
Acest monument al „Frăției” sovieto-poloneze din Czechowice-Dziedzice este unul dintre multele planificate să fie eliminate în viitorul apropiat. A fost acoperit de multe ori cu graffiti-ul „Katyn” - o referință la anul 1940 când ofițerii polonezi au fost executați în masă de forțele sovietice în pădurea Katyn. În 2019, autoritățile locale au anunțat că statuia va fi înlăturată curând, spunând că sunt în căutarea unei firme de demolări care s-o facă.

Kornel Morawiecki, membru de frunte al mișcării de rezistență antisovietică poloneză din anii 1980, a apărat monumentele Armatei Roșii sovietice din Polonia. „Nu erau criminali, cel puțin nu grosul trupelor”, scria Morawiecki în septembrie 2017. „Au luptat eroic. Și, comparativ cu crimele germane, crimele sovietice au fost mai mici. ”

Dar Lukasz Kaminski, fost șef al Institutului Național pentru Memorie (IPN) care investighează crimele din epoca comunistă, declara pentru RFE / RL în 2017: „Primul val de schimbare a numelor străzilor și eliminarea monumentele sovietice au fost la începutul anilor 1990... Dacă vrem să construim o bază pentru istoria noastră viitoare, trebuie să terminăm ce am început. A fost greșeala noastră că nu am făcut-o complet în anii 1990 și de aceea trebuie să terminăm acum ”.