Linkuri accesibilitate

AUR a câștigat exact ca legionarii în anii ‘30, pe aceeași neîncredere în partidele mari (Gelu Duminică/Hotnews.ro)


Revista presei de la București.

Cum era de așteptat, în presă persistă contrarietatea în privința ciudatului partid Alianța pentru Unitatea Românilor, AUR, mai ales că, la o simplă chemare adresată de cei doi lideri (fiindcă doi sunt!) s-ar fi înscris în partid încă 15.000 de persoane în 24 de ore. Subiectul e la paritate cu ipotezele privind viitoarea coaliție de guvernare.

A făcut ceva valuri o postare a expertului în probleme de securitate Iulian Fota, cum că „AUR este un proiect rezultat din laboratoare neaoşe româneşti. Româneşti !!!! Din ţara şi din străinătate, dar româneşti!”. La scurt timp, Fota, care este și profesor universitar la Academia SRI, a revenit cu explicații. Mai întâi, ce înseamnă „laboratoare”: nu s-a referit la serviciile de informații, ci la un fenomen istoric recurent, „de pendul”. „După fiecare epocă de strânsă colaborare cu Occidentul vedem că s-a produs o mișcare de negare a modernizării sau măcar de diluare a ei”. Precizarea nu lămurește foarte mult, doar că autorul ei spune clar că AUR nu e produsul unor forțe politice din afară, deci nici de la Moscova, cum crede fostul președinte Traian Băsescu. Ei reprezintă „un fenomen românesc, crescut de jos în sus, ca și legionarii”.

Sociologul Gelu Duminică, rezumat de Hotnews, vorbește și el de acești „mici legionari”. „AUR a câștigat exact ca în anii ‘30, pe aceeași situație de criză, pe aceeași neîncredere în partidele mari". Dacă ieri s-a scris că probabil AUR va avea viața scurtă a PPDD, Gelu Duminică se teme că nu va fi așa : au o bună organizare și sunt bine finanțați. Pentru că, în noul parlament, PSD va face probabil o opoziție mai puțin contondentă, e posibil ca AUR, partid antisistem, să fie cel mai vocal oponent al guvernării. Și Ioan Stanomir, pe marginalia.ro, îi prezice viață destul de lungă, motivul fiind că în prima linie se află câțiva intelectuali care îi articulează discursul : Sorin Lavric sau Ovidiu Hurduzeu. Acest partid, scrie Stanomir, „este un continuator al dreptei radicale interbelice, o variantă adaptată la timpurile noastre a religiei politice legionare”.

În revista 22, Rodica Culcer pune o întrebare-cheie : cum de președintele Klaus Iohannis, de drept „cel mai informat om în stat”, nu a știut nimic despre prezența AUR în campanie. Ea creditează ipoteza lui Dan Tăpălagă : șeful statului ar fi știut, dar noua formațiune mai degrabă în convine, pentru că diminuează forța PSD-ului căruia îi fură discursul naționalist, și pentru că distrage atenția de la rezultatul sub așteptări al Partidului Național Liberal.

Comentatorii întrevăd déjà o coaliție de centru-dreapta, în jurul Partidului Național Liberal, mai ales după demisia premierului Ludovic Orban. Cristian Pantazi (G4Media) vede cu ochi buni posibila intrare la guvernare a UDMR. În felul acesta, va fi decuplată de la Budapesta (în ultima vreme, legăturile UDMR cu Viktor Orban erau de notorietate) și o va reapropia de București. Dacă alegerile s-ar fi amânat, scorul pesediștilor ar fi fost și mai bun – este părerea lui Alexandru Gussi, intervievat de Magda Grădinaru pentru spotmedia.ro. Invitatul vede apoi în demisia premierului Ludovic Orban o mișcare tactică a președintelui Klaus Iohannis, menită să grăbească și să ușureze formarea noului guvern. Măcar atât, pentru că, spune Gussi, „În 2019 și 2020 Președintele Iohannis a câștigat mai multe bătălii, dar și-a consumat imensul și greu explicabilul bagaj de credibilitate pe care îl avea. El și-a făcut datoria față de PNL, dar nu din altruism, ci pentru că acesta se comporta ca și cum ar fi partidul lui”.

XS
SM
MD
LG