Linkuri accesibilitate

Autoritățile ruse și susținătorii lui Navalnîi se pregătesc de proteste (VIDEO)


Elevi filmați în timp ce scot portretul lui Putin și îl înlocuiesc cu al lui Navalnîi. Imagine apărută pe rețeaua TikTok
Elevi filmați în timp ce scot portretul lui Putin și îl înlocuiesc cu al lui Navalnîi. Imagine apărută pe rețeaua TikTok

Înaintea protestelor anunțate pentru sâmbătă în întreaga Rusie, susținătorii lui Alexei Navalnîi sunt ținta atacurilor autorităților care îi arestează și intimidează pe cei ce îndeamnă la participare la demonstrații. Pe rețele de socializare, relatează corespondentul postului nostru de radio la Moscova, Matthew Luxmoore, a apărut un val de sprijin pentru Navalnîi și mesaje încurajatoare vin și de la personalități. Relatarea sa este rezumată de Oana Serafim.

Autoritățile ruse și susținătorii lui Navalnîi se pregătesc de proteste
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:45 0:00
Link direct

Rețeaua chineză TikTok este inundată de mesaje de sprijin pentru Alexei Navalnîi scrie corespondentul Europei Libere. Vedete pop și așa-numiții influenceri sunt în apărarea sa. Aliații liderului opoziției ruse folosesc orice platformă digitală existentă pentru a promova demonstrațiile de stradă planificate pentru sâmbătă, la care se va cere eliberarea sa din închisoare.

Reacția autorităților este clară în fața acestui moment - protestele vor fi întâmpinate cu un răspuns pe potrivă. „Anumiți cvasi-politicieni au anunțat evenimente neautorizate în toată țara”, a declarat pentru Interfax viceministrul de interne Alexandr Gorovoi. „Avem baza legală pentru a lansa dosare penale împotriva oricui le promovează personal, online sau prin răspândirea de declarații scrise”.

Navalnîi, care se afla în închisoare și așteaptă ca în februarie să i se decidă soarta, a continuat să provoace Kremlinul. Ultima sa acțiune împotriva corupției de stat - videoclipul de două ore despre un palat de 1,36 miliarde de dolari de la Marea Neagră care pare să îi aparțină președintelui Vladimir Putin - a fost postat la doar două zile după ce Navalnîi a fost reținut, pe 17 ianuarie, la aeroport după întoarcerea sa în Rusia. Opozantul rus a urmat luni de zile un tratament în Germania după ce a fost otrăvit cu un agent din categoria Noviciok. Navalnîi l-a acuzat direct pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, că ar fi responsabil de tentativa de asasinare a sa. Kremlinul neagă orice implicare. Statele Unite, Uniunea Europeană și organizații importante pentru apărarea drepturilor omului cer eliberarea imediată a liderului opoziției ruse. Kremlinul a rămas neimpresionat.

Videoclipul a devenit de atunci cel mai vizionat material publicat vreodată de Fundația Anticorupție a lui Navalnîi, iar activistul și politicianul în vârstă de 44 de ani a continuat să îndemne la proteste din custodie.

Între timp importanți activiști din jurul lui Navalnîi au fost vizați de autorități. Vladlen Los, avocat al organizației, cetățean din Belarus, a declarat că a i s-a cerut să părăsească Rusia până pe 25 ianuarie - la două zile după protestele planificate. Astăzi , un tribunal din Moscova a condamnat-o pe secretara de presă al lui Navalnîi, Kira Iarmîș, la nouă zile de închisoare sub acuzația de incitare la protest.

Alții au vorbit despre vizite de intimidare ale ofițerilor de poliție. Avocata Liubov Sobol, colaboratoare importanta a lui Navalnîi, a transmis online o astfel de vizită.

A fost reținută nu după mult timp, pentru că ar fi incitat la tulburări sociale. A fost ulterior eliberată. „Mă îndoiesc că povestea se va termina aici”, crede avocata.

Până în după-amiaza zilei de 21 ianuarie, postările care purtau hashtagul # свободунавальному (Eliberați-l pe Navalnîi) pe rețeaua TikTok adunaseră peste 80 de milioane de vizionări.

„Kremlinul a avut un atac de panică și ordonă reținerea tuturor”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:55 0:00

Unele imagini arată adolescenți care elimină portretele lui Putin atârnate în școlile rusești și le înlocuiesc cu fotografii ale lui Navalnîi. Alții au luat în derâdere interioarele kitsch ale presupusului palat al lui Putin sau au criticat arestarea politicianului de opoziție la întoarcerea sa în țară.

„În fiecare zi, la școala de drept, aflu despre respectarea legilor rusești, despre modul în care ar trebui să fie aplicate legile și despre modul în care drepturile omului sunt garantate”, a scris un utilizator TikTok în subtitrări la un videoclip. „Dar în Rusia, totul se întâmplă diferit”.

Autoritățile au cerut rețelei TikTok să elimine orice material care promovează proteste, susținând că mesajul ar putea aduce minorii la acțiuni ilegale și au avertizat cu privire la amenzi mari împotriva oricărei platforme de socializare care le promovează.

Agenția de știri de stat RIA a relatat că Procuratura Generală a ordonat blocarea tuturor paginilor web care promovează protestele.

Pe fondul represiunii, unii susținători ai politicianului rus de opoziție spun că au observat afluxuri de adepți ai rețelelor sociale, fără activitate online anterioară și nume ciudate de profil, - combinații aleatorice de litere și cifre - despre care experții spun că ar fi cu roboți – așa că au decis să iasă de pe rețele de socializare.

„Nu știu ce plănuiesc, dar îmi închid contul până cel puțin pe 23”, a scris pe Twitter Alexandr Thorn, care se definește ca autor satiric, unul din numeroasele personalități publice de opoziție care au observat o creștere neobișnuită a acestor utilizatori pe conturile lor .

Lumea rețelelor sociale și a divertismentului rus pare împărțită în cazul lui Navalnîi, despre ultima sa investigație care îl are pe Putin în centru și în ceea ce privește apelul său la proteste, scrie corespondentul nostru.

„Puține vedete și bloggeri importanți vorbesc despre ceea ce se întâmplă”, le-a scris Alexandra Mitroșina celor peste 2 milioane și jumătate de oameni care o urmăresc pe Instagram. „Știu de ce: este înfricoșător. Mi-e și frică să scriu asta”.

Ivan Alexeev, un popular rapper care are numele de scenă Noise MC, a publicat fanilor săi o înregistrare video în care își recunoaște statutul privilegiat, dar a spus că libertățile politice sunt restricționate chiar și pentru oameni ca el. „Am câștigat bani nu datorită acestui regim, ci în ciuda acestuia”, scrie el. „Concertele mele au fost anulate sau atacate de serviciile de securitate, m-am confruntat cu dosare legale și încercări de a mă împiedica să îmi fac meseria”.

Dincolo de Moscova, represiunea a vizat mai ales sediul regional al lui Navalnîi, care coordonează pregătirile pentru protestele din diferite orașe și îndeamnă locuitorii să participe. În orașul siberian Omsk, biroul local al liderului opoziției a fost atacat de forțele de ordine, iar în Tatarstan, autoritățile au lansat un dosar penal împotriva unui susținător al politicianului opoziției.

Acum, cu amenințarea reală cu închisoarea pentru Navalnîi, este vitală păstrarea rețelei sale naționale de activiști politici.

„Lanțul său de sedii regionale s-a dovedit a fi redutabil”, crede analista politică Ekaterina Schulmann. „Indiferent de represiunea cu care s-a confruntat din 2017 și mai ales din 2019, nu și-a oprit operațiunile. Pot lucra și fără Navalnîi”, a declarat ea postului nostru de radio.

XS
SM
MD
LG