Linkuri accesibilitate

Avocatul lui Vlad Filat cere rejudecarea primului dosar al clientului său


Fostul premier Vladimir Filat la ședința Parlamentului în care i s-a ridicat imunitatea, după care a fost încătușat. 15 octombrie 2015
Fostul premier Vladimir Filat la ședința Parlamentului în care i s-a ridicat imunitatea, după care a fost încătușat. 15 octombrie 2015

Victor Munteanu susţine că are probe că la etapa anchetei ar fi fost comise multiple încălcări.

Avocatul Victor Munteanu a dezmințit categoric presupusa legătură dintre cererea de revizuire a sentinței de condamnare a premierului Vlad Filat și recentele evoluţii din viața politică.

Mai multe portaluri au publicat știrea falsă că Guvernul condus de Maia Sandu ar intenţiona să-l elibereze pe Filat.

„Această conferinţă a fost programată de mai mult timp şi doar a coincis cu ultimele evenimente.”

Victor Munteanu a spus că în cadrul procesului de examinare a dosarului lui Filat au fost comise multiple încălcări, iar lui Filat i-au fost atribuite companii care nu i-au aparținut niciodată. Avocatul a prezentat documente, eliberate de autoritățile din R. Moldova și România, care confirmă că mai multe companii prin care Filat ar fi obţinut bani de la Ilan Şor nu au vreo legătură cu fostul premier. Prin intermediul acestor companii lui Filat i-ar fi fost atribuite ilegal peste 10 de milioane de dolari. Similar s-a întâmplat cu alte 5,5 milioane de euro pe care Filat le-ar fi obţinut de la o companie atribuită lui Şor şi pe care ulterior fostul premier a fost obligat să le întoarcă statului. De fapt aceşti bani au fost retraşi de pe contul companiei ce i-ar fi fost impropriu afiliată lui Filat încă în 2014, până la judecarea ex-premierului.

„Pentru a ascunde ilegalităţile admise în dosarul domnului Filat nu s-a acceptat efectuarea expertizelor financiar bancare şi administrarea celorlalte probe care demonstrau că dnul Filat nu a avut nicio legătură cu acele companii. Dacă s-ar fi admis cererile de efectuare a expertizei financiar-bancare în cadrul procesului penal, s-ar fi văzut cu certitudine cine a beneficiat, de fapt, de mijloacele financiare”.

Victor Munteanu aminteşte că în octombrie 2015 procurorul general de atunci Corneliu Gurin, acum judecător la Curtea Constituţională, a cerut în Parlament ridicarea imunităţii lui Vlad Filat invocând că acesta ar fi obţinut de la Şor 250 de milioane de dolari. În dosarul trimis în judecată figura suma de 40 de milioane, din care Curtea de Apel a exclus încă 16 milioane de dolari.

În cererile de revizuire este probată deducerea a încă 10 milioane de dolari. Iar documentele prezentate azi de apărător ar proba atribuirea ilegală lui Vlad Filat a sumei de peste 15 milioane de dolari. Prin urmare, din suma invocată de ex-procurorul Gurin de 250 de milioane de dolari ar rămâne în seama celui inculpat puţin peste 3 milioane, spune Munteanu.

„La această sumă vom face clarificare cu probe, doar că la această etapă, nu am reușit, deoarece este vorba despre jurisdicții off-shore. Vom demonstra că și aceste sume au fost atribuite ilegal în contextul în care nu s-a dorit cu vehemență ca în cadrul procesului să se afle cine au fost beneficiarii companiilor, iar instituțiile statutului se opun și blochează orice încercare de a obține informația respectivă”.

La începutul acestui an CEDO a anunţat că prioritizează o cerere depusă de apărătorii lui Filat în care se invocă mai multă încălcări ale drepturilor omului. Pe rol la CEDO mai există o cerere separată în care se invocă tentă politică evidentă a dosarului ex-premierului.

Amintim că Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență urmare a unui denunț al controversatului om de afaceri Ilan Şor principalul figurant în raportul Kroll privind frauda din sistemul bancar. Din ianuarie Filat este cercetat într-un alt dosar penal în care e acuzat de spălare de bani în proporții deosebit de mari prin intermediul unor firme afiliate fostului său Partid Liberal Democrat și al unei firme de consultanță politică din Statele Unite. Şi în acest caz Filat pledează nevinovat.

Un recent studiu al Centrului de Resurse Juridice arată că în dosarele de corupție legate cu frauda bancară în cazurile lui Vlad Filat, Veaceslav Platon și Ilan Șor justiţia a fost selectivă atât în ce priveşte măsurile preventive, cât şi procedurile penale aplicate, locul detenției, învinuirea și pedepsele stabilite. Cel mai rapid a decurs procesul ex-premierului Vlad Filat, acesta fiind după 13 luni condamnat la nouă ani de închisoare. Procesul lui Veaceslav Platon a durat 17 luni, el fiind condamnat la 18 ani de puşcărie. Ilan Şor a ajuns deputat fiind condamnat de prima instanţă la peste șapte ani de închisoare, procesul și reexaminarea în recurs durează de trei ani.

Previous Next

XS
SM
MD
LG