Linkuri accesibilitate

Avocatul poporului: Situația respectării drepturilor omului în Moldova s-a înrăutățit


Situația privind respectarea drepturilor omului în Moldova s-a înrăutățit în 2020, față de 2018 potrivit Studiul de percepții privind respectarea drepturilor omului, ediția 2021, realizat la comanda Oficiului Avocatului Poporului (OAP), informează agenția IPN.

Nouă din zece respondenți consideră că drepturile omului sunt încălcate sistematic sau ocazional. Dreptul la sănătate și la protecție socială, în opinia respondenților, sunt printre trei cel mai puțin respectate, ca și dreptul la un proces echitabil. Cel mai puțin sunt respectate drepturile consumatorilor de droguri și substanțe psiho-active, a minorităților sexuale (LGBT), drepturile deținuților și foștilor deținuți..

Studiul mai arată că nivelul de informare al populației privind drepturile omului se menține relativ redus, cu o ușoară creștere în raport cu anii precedenți, această fiind însă numai mediului urban. Cel mai puțin informate rămân a fi grupurile vulnerabile, precum persoanele sărace, cu studii inferioare, vârstnicii, locuitorii de la sate.

Studiul mai arată că dreptul copiilor la educație în școlile din Moldova este afectat considerabil de posibilitățile financiare ale părinților. Aproape jumătate dintre respondenți și-au exprimat acordul cu această afirmație. Doar unul din patru consideră că statul asigură tuturor accesul la educație şi condiții egale, iar absolvirea școlii oferă oportunități egale pentru elevi în continuarea studiilor.

Doar o treime dintre respondenți consideră că statul asigură tuturor acces egal la serviciile medicale de calitate. Aproape doua treimi consideră că statutul economic al persoanei afectează dreptul la servicii de ocrotire a sănătății.

Dreptul populației la protecția socială, evaluat prin mărimea medie a veniturilor monetare, rămâne în mică sau foarte mică măsură asigurat în Republica Moldova, consideră peste jumătate de respondenții acestui studiu. Totodată s-a înregistrat o îmbunătățire a situației la toate categoriile de venituri, ponderea răspunsurilor în mică sau foarte mică măsură s-a diminuat semnificativ în raport cu 2018 și cu 2016.

Studiu privind percepția respectării drepturilor omului, ediția 2021, este al treilea realizat la comanda Oficiului Avocatului Poporului în ultimii șase ani. Cercetarea este axată în special pe examinarea nivelului de cunoaștere a drepturilor omului, percepțiilor și experiențelor populației ce țin de respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1006 persoane cu vârstă de 18 ani şi mai mult, perioada de culegere a datelor fiind 24.12.2020 - 25.01.2021.

Vezi comentarii

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG