Linkuri accesibilitate

Azerbaidjanul a capturat șase militari armeni


Comandanți militari armeni, inspectând pozițiile armatei în regiunea Syunik, de la granița cu Azerbaidjanul, disputată între Baku și Erevan, 20 mai 2021

Azerbaidjanul a capturat șase militari armeni în dimineața zilei de joi, 27 august. Autoritățile de la Baku afirmă că soldații armeni încercau să mineze un drum care duce spre pozițiile azere de la graniță.

De partea cealaltă, oficialități de la Erevan susțin că militarii armeni se aflau pe teritoriul Armeniei și că efectuau lucrări inginerești în regiunea Gegharkunik, dar au fost încercuiți și luați prizonieri de forțele azere.

Incidentul a avut loc la două zile după ce Azerbaidjanul și Armenia s-au acuzat reciproc în legătură cu un schimb de focuri la graniță, soldat cu moartea unui militar armean.

În toamna anului 2020, cele două țări au intrat în război din cauza enclavei separatiste Nagorno-Karabah. Conflictul de șase săptămâni a făcut mii de victime și s-a încheiat cu un armistițiu mediat de Moscova, prin care Armenia a cedat Azerbaidjanului teritorii considerabile pe care le controlase de zeci de ani.

La mijlocul lunii mai 2021, Armenia a acuzat armata azeră de trecerea ilegală a frontierei, într-o regiune din sud-estul țării, și încercarea de acaparare a teritoriului suveran armean. Oficialitățile armene au spus că Azerbaidjanul folosește „hărți false” pentru a revendica acele teritorii.

Vezi comentarii

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG