Linkuri accesibilitate

„Bătălia cabinetelor sau o istorie provizorie a crizei politice moldovenești” (Vitalie Sprînceană/Platzforma)


Spicuiri din presa dimineații.

Vladimir Plahotniuc

oligarh

Ziare.co

– așa este intitulat un editorial semnat de Vitalie Sprînceană pentru protalul Platzforma. Coabitarea dificilă a alianței va începe, ca să parafrazez pe cineva, „a doua zi după victorie”, adică atunci când Plahotniuc nu va mai fi o amenințare reală (să admitem acest scenariu), scrie autorul. Atunci guvernarea „împotriva cuiva” va trebui transformată în „guvernarea pentru ceva” și pare greu de imaginat că nu vor exista tensiuni, fricțiuni, conflicte etc, opinează Sprînceană. „Eu nu-mi imaginez că va sta Kozak sau ambasadorul SUA sau cel al UE și vor monitoriza zi de zi situația și vor da telefoane ori de câte ori ceva va scârțâi în alianță…”, conchide Vitalie Sprînceană.

Criza politică internă a Republicii Moldova capătă un context geopolitic, scrie Vladimir Soloviov într-un material pentru publicația rusă Kommersant. El scrie că în Republica Moldova continuă confruntarea dintre alianța de guvernare și oligarhul Vlad Plahotniuc care nu vrea să lase puterea din mâini. Autorul scrie că rezolvarea pașnică și fără sânge a crizei depinde tot mai mult de acțiunile unor actori-cheie internaționali.

Ceea ce face acum oligarhul Vladimir Plahotniuc prin așa-zisele proteste este, de fapt, o acțiune de negociere a retragerii sale, afirmă jurnalistul Alex Cozer, citat de Noi.md. „Există informații din mai multe surse că Plahotniuc face o ultimă demonstrație de forță pentru a-și negocia retragerea. A sa și a finului Candu”, afirmă Cozer. El spune că acesta solicită unor reprezentanți diplomatici asigurări internaționale că li se va permite să părăsească Republica Moldova și că vrea asigurări că nu li se va întâmpla nimic, iar în schimb promite că va „ceda” puterea pașnic”.

Revista internațională Foreign Policy scrie că una dintre cele mai sărace țări din Europa a intrat în criză politică. În lipsa unei soluții la vedere, criza amenință să destabilizeze țara, dar și oferă o serie de oportunități, se scrie în material. În material este citat Dionis Cenușa, care este sceptic față de alinierea Moscovei cu poziția statelor europene. „Decizia e motivată de interese proprii mai mult decât de grija față de bunăstarea guvernării din Moldova”, a conchis Cenușa, citat de Foreign Policy.

Fostul președinte al Curții Constituționale Victor Pușcaș, citat de NTV Moldova consideră că Comisia de la Veneția va emite o concluzie prin care va recunoaște că atât Parlamentul, cât și Guvernul sunt legitime. Potrivit lui, dacă din punct de vedere politic, pentru Republica Moldova are importanță atitudinea altor guverne, altor președinți ai statelor străine, atunci din punct de vedere juridic importanță are poziția Comisiei de la Veneția. Victor Pușcaș spune că deși unii jucători politici din Republica Moldova consideră că poziția Comisiei de la Veneția poartă caracter de recomandare, Republica Moldova, dacă dorește să meargă pe drumul european, trebuie să fie foarte atentă la documentele pe care le emite Comisia de la Veneția.

Într-un interviu pentru portalul Ziare.com, expertul Valeriu Pașa a vorbit cu jurnalista Magda Gradinaru despre cine este Vlad Plahotniuc, de ce e nevoie de SUA, UE si Rusia pentru a-l da jos și care e legătura lui cu România. În opinia sa, Vlad Plahotniuc este un politician, afacerist si escroc de talie internațională cu cetățenie a Republicii Moldova, României și a Rusiei. „A ajuns sa preia întreaga putere prin corupere și șantaj”, afirmă Pașa. Expertul spune că UE înțelege nocivitatea lui Plahotniuc, iar Rusia are nevoie ca de aer sa dea dovada de bună credință măcar pe un subiect comun cu UE si SUA. „Iată de aia rușii se ostenesc cel mai mult sa scape de micul dictator care s-a considerat cel mai șmecher din lume”, a conchis Valeriu Pașa.

TVR Moldova îl citează pe analistul politic Anatol Țăranu care consideră că asemenea crize ca cea din Republica Moldova, de obicei, se soluționează în stradă atunci când nu există un dialog politic. „Dialogul politic este înlocuit cu manifestații stradale. Nu întotdeauna manifestațiile stradale degenerează în violențe, dar foarte des acest lucru se întâmplă”, atenționează Țăranu.

Deși blocajele și luptele politice interne nu reprezintă un fenomen neobișnuit pentru Republica Moldova, evenimentele din weekendul trecut au implicații regionale și transatlantice, scrie într-un editorial Alina Inayeh, directoarea biroului regional de la București al German Marshall Fund/Black Sea Trust, citată de IPN. Experta sugerează că Rusia sprijină acum lupta anti-oligarhică de la Chișinău pentru a obține bunăvoința UE și SUA într-o partidă mai amplă, dar şi că Rusia nu mai poate fi folosită pe post de sperietoare de către oligarhii din regiune.

Uniunea Europeană va fi prudentă și va manifesta o oarecare reținere în următorii ani, dacă Rep. Moldova își reia parcursul său democratic, susține analistul politic Vlad Țurcanu, citat de Radio Chișinău. Analistul a mai spus că în prezent Rep. Moldova are nevoie de o politică externă solidă și realistă. „… trebuie sa înțelegem foarte bine cum funcționează lucrurile pentru ca altă dată, europenii, înainte de a ne da bani, ne vor pune condiții precise pentru a ne putea dezvolta”, a declarat Vlad Țurcanu.

E mai periculos Plahotniuc sau Rusia? – se întreabă Cristian Hrituc, fostul consilier prezidențial de la București, într-un material publicat pe portalul Deschide.md. Autorul opinează că situația politică din Republica Moldova ajunge în presa din România doar în perioada de crize și în ziua alegerilor. Hrituc afirmă că Occidentul ar fi făcut o greșeală, deoarece nimeni nu garantează că rușii nu vor schimba o oligarhie cu alta, că nu vor pune iar mâna și vor controla toată presa, că nu îi vor scoate pe nemți din Moldova, chiar cu un șut în fund.

XS
SM
MD
LG