Linkuri accesibilitate

Bătălia pentru București „este esențială ” și „va da linia politică pentru următorii patru ani” (Cristian Pârvulescu/ziare.com)


Revista presei de la București.

Iulian Chifu scrie pe blogurile Adevărul în calitate de participant la consultări recente despre viitorul NATO. Consultările au fost nepublice, la nivelul organizaţiilor neguvernamentale din regiune, în format Marea Neagră şi Balcanii de Vest, respectiv în format Bucureşti 9. Ceea ce dorește să comunice Chifu este că s-a depășit momentul când Emmanuel Macron, președintele Franței, declarase NATO intrat în „moarte cerebrală”, că nu se mai vorbește de o nevoie de a modifica Tratatul Alianței, ci de o interpretare mai nuanțată a articolului 4 din Tratat, care ar putea acoperi problemele puse atunci de Macron : cum pot fi ajutate țări membre NATO să-și atingă interesele în state terțe (în cazul Franței, Libia și Siria). Practic, ar fi vorba de o „creștere a dimensiunii politice” a literei Tratatului de la Washington.

Astăzi e ultima zi de campanie electorală în România, pentru alegerile locale de duminică. Pe site-ul spotmedia.ro, Emilian Isăilă redefinește miza specială a acestui scrutin : „oamenii din prima generație care nu mai are nicio legătură cu comunismul, formați în zona societății civile și intrați în politică după tragedia de la Colectiv, (ar trebui) să preia conducerea unor orașe importante din țară”. Timișoara, Constanța, Bacău „ar fi un semnal puternic că societatea românească s-a detașat, în sfârșit, de trecutul comunist care a marcat viața politică și socială din România în ultimii 30 de ani. Dacă adăugăm și o posibilă victorie la București a lui Nicușor Dan, care în acest moment nu e deloc sigură, s-ar putea spune că administrația locală din România are o șansă importantă să se schimbe”, scrie Isăilă. Obervația lui este că „oamenii nu mai cred în cifre”, în sondaje de opinie, de aceea nimic nu e previzibil – și enumeră câteva din surprizele alegerilor din ultimul deceniu : victoria lui Traian Băsescu împotriva lui Adrian Năstase în 2004, împotriva lui Mircea Geoană în 2009 și cea a lui Klaus Iohannis în 2014, când favoritul părea liderul PSD Victor Ponta.

Politologul Cristian Pîrvulescu estimează într-un dialog consemnat de Daniela Rațiu pentru ziare.com că PSD va ieși mult mai întărit din alegerile locale din simplul motiv că sistemul electoral îl favorizează. „Probabil, ca vot politic, PNL va fi primul partid pe țară, dar ca număr de primari, PSD va fi primul”. „Iată de ce, mai spune Pîrvulescu, bătălia pentru București este esențială ”, ea „va da linia politică pentru următorii patru ani”. Singurul lucru important care s-a schimbat în ciclul electoral actual este că „a încetat asaltul asupra justiției”.

Libertatea îl are ca invitat pe sociologul Alin Teodorescu, care se încumetă să dea pronosticuri nu doar pentru locale, ci și pentru parlamentare. „Mandatul Gabrielei Firea e jenant, dar totul depinde de prezența la vot”, îi declară Teodorescu lui Dan Duca, afirmând și că pandemia nu va avea o influență importantă asupra participării. Pentru parlamentare, sociologul vede un avans de circa 10 procente pentru liberali. De la Dragnea încoace, Partidul Social-Democrat a devenit o „federație de clici”, jumătate din parlamentarii săi sunt „analfabeți”, așa că nu mai are cum fie primul. Îl dă în jos și lipsa unui program economic, pe care liberalii îl au, au făcut o alegere – una dintre cele două validate în lume la precedenta criză, anume cea bazată pe împrumuturi externe. PSD ar trebui să o continue dacă vine la putere și nu are cum.

XS
SM
MD
LG