Linkuri accesibilitate

Banii de la guvern au înmuiat criticile presei, iar subiectele delicate sunt evacuate din agenda televiziunilor (Dan Tăpălagă/G4Media)


Revista presei de la București.

Coaliția pro-rusă de guvernare din Republica Moldova, formată din Partidul Socialist, controlat de președintele Igor Dodon, și Partidul Democrat, condus de fostul premier Pavel Filip, a pierdut majoritatea parlamentară după ce deputata Efrosinia Grețu a trecut în opoziție, notează G4Media citând Radio Chișinău. În condițiile în care mai are doar 50 de deputați, față de necesarul minim de 51, Igor Dodon spune că e de acord să primească în guvern reprezentanți ai partidelor de opoziție conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase, sau chiar să organizeze alegeri anticipate, așa cum a susținut Maia Sandu, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate.

Presa din România a început să sape după amănunte privind achizițiile publice din perioada stării de urgență și de alertă, dar și privind banii cheltuiți în sprijinul unor antreprenori care ar fi avut de suferit de pe urma pandemiei. Pe site-ul G4Media, Dan Tăpălagă se ocupă de banii oferiți ca sprijin pentru presă de guvernul liberal condus de Ludovic Orban: peste 40 de milioane de euro. Jurnaliștii știu cum au mers lucrurile : cea mai afectată a fost presa locală, la care nu a ajuns niciun ban, iar cel mai puțin, televiziunile care, deși nu au mai avut publicitate, s-au susținut confortabil prin audiență. Or ajutorul oferit de guvernul Orban a fost acordat exact pe baza acestui criteriu : audiența, fără analiza pierderilor suferite. Analistul de la G4Media citește aici o încercare abia mascată de mituire a presei în an electoral. Consecințele ? „tonul critic la adresa guvernului s-a înmuiat, interviurile cu premierul sunt cuminți, iar unele subiecte delicate sunt evacuate cu totul din agenda televiziunilor (…). Altă distorsiune gravă este de natură economică. Printr-o veritabilă infuzie masivă de capital, Guvernul ajută o serie de redacții mari care își vor mări și mai mult forța: vor putea angaja oameni, vor putea dezvolta noi produse media și în general vor putea furniza mai mult conținut editorial. Organizațiile media mai mici, care nu s-au calificat la programul guvernului, vor ține și mai greu pasul cu marile trusturi, în fața acestei concurențe în mod vădit neloiale. Or, din cele 900 de organizații media înscrise, doar la câteva zeci merge cea mai mare partea a banilor”.

Ioana Ene-Dogioiu, acum la spotmedia.ro, a dibuit achiziția făcută în ultima zi a stării de urgență de către Inspectoratul General al Poliției Române : 15.000 de pistoale, un milion de cartușe. Valoarea totală, aproape 10 milioane de euro. Jurnalista se întreabă de câte ori au fost nevoiți polițiștii să pună mâna pe pistol în perioada stării de urgență ? sau la ce le vor folosi dacă vor fi livrate probabil chiar după ce se va fi încheiat și starea de alertă ? Adevăratele nevoi ale sistemului de poliție – aflate chiar de la polițiști – sunt programele de antrenament, calculatoare noi, un sistem integrat pentru camerele de supraveghere video, mașini noi.

XS
SM
MD
LG