Linkuri accesibilitate

Banii din exporturile energetice rusești continuă să alimenteze războiul (studiu)


„Fără gaz și petrol din Rusia” scrie pe pancarta unei manifestante în timpul unui miting pentru Ucraina în fața Ambasadei germane din Bruxelles, 11 martie 2022

Rusia continuă să beneficieze de pe urma dependenței energetice a Europei de petrolul rusesc, în ciuda reducerii vânzărilor din cauza sancțiunilor impuse pentru a face presiuni asupra Rusiei să pună capăt războiului împotriva Ucrainei, potrivit experților unei organizații de cercetare cu sediul în Finlanda.

Un nou studiu realizat de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA) și publicat la 28 aprilie susține că Rusia aproape și-a dublat veniturile din vânzările de combustibili fosili către UE în timpul celor două luni de război din Ucraina. Creșterea prețurilor a compensat cu surplus Rusia pentru pierderea volumului de vânzări din cauza sancțiunilor, arată cercetarea. Cercetătorii de la CREA mai spun că noile sancțiuni anticipează doar o creștere și mai mare prețurilor, anulând eforturile de a-l împiedica pe președintele rus Vladimir Putin să folosească energia pentru a exercita presiuni asupra UE și finanțarea războiului.

De la începutul războiului, vânzările Rusiei de resurse energetice au atins 46 de miliarde de euro către Uniunea Europeană, ceea ce reprezintă aproximativ de două ori mai mult decât în aceeași perioadă din 2021, potrivit CREA.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG