Linkuri accesibilitate

Basarabia în cadrul României reîntregite (II): Reforma electorală (2)


Caricatură electorală din anii 1920 (sursa: Biblioteca Centrală Universitară, Iași)
Caricatură electorală din anii 1920 (sursa: Biblioteca Centrală Universitară, Iași)

Una dintre particularitățile importante ale primelor alegeri din România reîntregită a fost procentajul înalt de participare la scrutin, de regulă peste 70-80 %. Dincolo de interesul sporit pentru exercițiul de vot, datorat introducerii caracterului său universal, direct, egal și secret, un factor important în stimularea participării la alegeri era caracterul lor obligatoriu. Potrivit art. 53 din Decretul-lege privind reforma electorală (14 noiembrie 1918), alegătorii care se eschivau de la vot erau pedepsiți cu amendă în valoare de la 20 la 500 lei, ceea ce pentru mulți constituia o adevărată avere.

Campania electorală din 1920 a avut un caracter mai agitat și mai violent


Primele scrutine electorale, cele din 1919, 1920 și 1922, ne-a înfățișat priveliștea tulburătoare a luptei „tuturor contra tuturor”, o luptă violentă a partidelor vechi între ele, a partidelor noi contra celor vechi, a partidelor noi între ele și a partidelor vechi în contra celor noi. Primul Parlament al României a avut o viață scurtă, la 13 martie 1920, generalul Al. Averescu, prim-ministru desemnat, anunța dizolvarea sa și organizarea de noi alegeri la 25-27 mai și 30-31 mai 1920. Spre deosebire de campania electorală din anul 1919, despre care am relatat în articolul precedent, cea din 1920 a purtat un caracter mai agitat și mai violent. În primul rând, atestăm o extindere în Basarabia a grupărilor și partidelor politice din Regat, cele mai cunoscute fiind Liga Poporului, condusă de Alexandru Averescu și Partidul Național Liberal a lui I.I.C. Brătianu. Partidele au atras mai multă atenție documentelor programatice și înaintării unor platforme electorale viabile.

În al doilea rând, în perioada noiembrie 1919-mai 1920, numărul partidelor politice din Basarabia a crescut de aproape patru ori, dacă ținem cont și de grupările cu pondere județeană. Unele grupări politice au candidat doar într-un singur județ, fără a pretinde la extinderea activității sale. Exemplu relevant este Partidul Evreiesc, care și-a depus listele în Ismail, Tighina, Bălți și Orhei, dar pe acest făgaș atestăm Partidul Pământean la Bălți, Partidul țărănesc-muncitoresc din Ismail sau Federația democrat-național-socială din Tighina. Mai multe partide s-au înregistrat ca „Partid Independent”, doar că aveau sigle diferite: cel din Cahul avea sigla reprezentând roata cu șase spițe; cel de la Hotin – grapa; cel de la Cetatea Albă – biserica; cel de la Orhei – hârlețul; cel de la Soroca – secera. Introducerea siglelor pentru fiecare partid a permis participarea la vot a neștiutorilor de carte, fapt care la rândul său a contribuit la asigurarea unui procent înalt de participare la vot. În alegerile pentru Adunarea Deputaților din județul Chișinău au participat patru partide cu denumire identică, dar care aveau sigle diferite – plugul, un pătrat, candelabrul, secera și ciocanul.

Gazeta Poporului, oficiosul Ligii Poporului (în centru generalul Averescu); sursa: BCU Iași
Gazeta Poporului, oficiosul Ligii Poporului (în centru generalul Averescu); sursa: BCU Iași


O trăsătură distinctă a alegerilor din 1920 a fost contestarea monolitului „unionist” al Basarabiei, adică critica generației care făcuse Unirea de la 27 martie/9 aprilie. Unul din cei mai aprigi contestatari a fost deputatul Vladimir Chiorăscu, liderul filialei basarabene a Ligii Poporului, partidul de guvernământ. Acesta constata de la tribuna Parlamentului că la venirea în Basarabia a Ligii Poporului s-a găsit o moștenire grea din „glorioasa guvernare a lui Inculeț și Ciugureanu...care a monopolizat, timp de doi ani, toată acțiunea de guvernare, îndepărtând toate elementele de valoare din Basarabia”. Membrii partidului de guvernământ din provincie considerau că problemele agrară și națională au fost pe nedrept însușite ca opera Partidului Țărănesc. Chiorăscu conchidea că „trista epocă de guvernare a lui Inculeț și Ciugureanu va rămâne în memoria Basarabiei drept una din cele mai triste pagini din toată viața ei”.

Generalul Averescu întrupa năzuințele de idealism ale poporului, îndeosebi la sate


Un loc aparte în istoria alegerilor din 1920 l-a jucat „mitul Averescu”, care n-a ocolit nici Basarabia, mai ales că acesta era descendent din județul Ismail și acestuia îi aparținea meritul promulgării Legii de reformă agrară pentru Basarabia la 13 martie 1920. În același timp, prin personalitatea puternică și popularitatea sa, generalul Averescu „întrupa în sine toate năzuințele de idealism ale poporului, îndeosebi la sate”. Este adevărat pe de altă parte, că succesul Ligii Poporului în alegeri s-a datorat nu doar acestor merite, ci și metodelor abuzive de organizare a campaniei electorale și a alegerilor.

Decretul-lege din 2 aprilie 1920 privind alegerile parlamentare modifica procedura alegerii deputaților și senatorilor. Astfel, un deputat era ales de 30-50 mii de alegători, iar un senator de 60-100 mii de alegători. Fiecare județ reprezenta o circumscripție electorală care delega un minim de patru deputați și doi senatori. În același timp, s-a redus și numărul mandatelor din Adunarea Deputaților, de la 568 la 369.

Campania electorală a fost de o mare violență și însoțită de numeroase încălcări de procedură, mai ales din partea reprezentanților partidului de guvernământ. Fruntașii basarabeni au acuzat Liga Poporului de invazia deputaților din Vechiul Regat care și-au depus candidaturile în Basarabia, contrar principiului ca deputatul să-și depună candidatura acolo unde populația îl cunoaște, pentru a fi la curent cu cerințele și nevoile populației. Împotriva unor deputați basarabeni s-au înregistrat abuzuri, semnalate de la tribuna Parlamentului, cum ar fi cazul lui Ion Inculeț, arestat la Comrat.

Deputatul Ion Buzdugan; sursa: BCU Iași
Deputatul Ion Buzdugan; sursa: BCU Iași


La Cornești, în vâltoare propagandei electorale au avut loc tulburări ale ordinii publice, soldate cu morți și răniți. În perioada de până și după scrutin au fost demiși mai prefecți, subprefecți și ajutori de prefecți incomozi, unii dintre care cu merite deosebite în opera de unificare, printre ei Eugen Adamovici și Vasile Țanțu. Deputatul Ion Buzdugan s-a ridicat în apărarea lui A. Crudu, fost prefect de Hotin, apoi de Bălți și de Tighina, „eminent administrator și om de omenie, oriunde a fost funcționar, a știut să asigure simpatiile nu numai a românilor, ci și ale străinilor”, care a fost izgonit cu întreaga sa familie. Deputatul V. Bârcă considera că motivul real pentru care aceste persoane și-au pierdut posturile „ținea de apartenența acestora la Partidul Țărănesc din Basarabia”.

Cu toate acestea, Partidul Țărănesc basarabean și-a adjudecat victoria la alegerile din mai 1920, demonstrând că rămâne cel mai popular partid politic din provincie. Acesta a obținut 48 % din voturi (25 deputați din 51), câștigând complet în județele Bălți, Soroca și Tighina, iar majoritate de voturi în Hotin și Orhei. Liga Poporului a obținut victorie completă în județul Ismail, precum și majoritate în Cahul și Cetatea Albă. Per total, la alegerile din mai 1920 în Basarabia au participat 72.29 % din populația cu drept de vot a Basarabiei (la Adunarea Deputaților) și 67.5 % pentru Senat. Un lucru curios, dar și simptomatic în același timp, 13.2 % din voturi au fost nule, anulate sau neexprimate, cel mai mare procent din toate scrutinele perioadei interbelice (în alegerile din 1919 au fost doar 7.6 %). Mai mulți factori au determinat acest rezultat: nivelul scăzut de alfabetizare; incompetența votanților privind procedura de vot; atitudinea negativă față de obligativitatea votului; protestul sau neîncrederea față de partide.

Liderul PNL, I.C.Bratianu; Sursa: BCU Iași
Liderul PNL, I.C.Bratianu; Sursa: BCU Iași


Între scrutinul din 1920 și cel din 1922 au avut loc mai multe schimbări ale peisajului politic românesc, dintre care cale mai importante au fost extinderea PNL în Basarabia și scindările din Partidul Țărănesc basarabean și din Partidul/Liga Poporului. Un fapt aparte ce complica situația politică și electorală în Basarabia era starea de asediu, instituită de-a lungul frontierei de est. Comandamentul militar al Basarabiei a extins de la 30 la 50 km atribuțiile sale în scopul securizării frontierei, imediat după semnarea protocolului basarabean din 28 octombrie 1920, prin care se recunoștea internațional alipirea Basarabiei la România. Potrivit instrucțiunilor emise la începutul anului 1922, în zona stării de asediu ținerea de întruniri ale partidelor politice era permisă cu condiția păstrării ordinii depline, fără discuții care să atace „Coroana, armata și forma de guvernământ”.

Instalarea la putere a Partidului Național Liberal, în ianuarie 1922, a însemnat începutul unei noi perioade în viața politică a României, care a adus o stabilitate social-economică și politică de patru ani. Calitatea de prim-ministru desemnat permitea liderului PNL, Ionel I. C. Brătianu, dreptul organizării unor alegeri de o importanță deosebită, deoarece Parlamentul ales căpăta statut de Adunare Constituantă, ce urma să voteze noua Constituție a României.

Mulțumiri istoricului Svetlana Suveică pentru monografia Basarabia în primul deceniu interbelic (1918-1928). Modernizare prin reforme, oferită cu generozitate în elaborarea acestui articol.

* Opiniile exprimate în acest material aparțin autorului și nu sunt neapărat ale Europei Libere.

Despre blogul centenarului 1918 - 2018

1918 – 2018. Un centenar văzut de pe ambele maluri ale Prutului, de istoricii Octavian Țîcu de la Chișinău și Dorin Dobrincu de la Iași.

Timp de un an și jumătate, cei doi istorici vor analiza, dezbate (poate și în contradictoriu) și comenta evenimentele anului 1918 si repercusiunile acestora până astăzi. Țelul acestui blog „în tandem” nu este numai de a arunca o nouă privire asupra anului 1918 dar și de a demistifica multe locuri comune ale istoriei contemporane, de a repune in contextual lor istoric „corect” fapte și persoane deseori manipulate de politicieni, de presă sau chiar de istorici.

Istoricul Octavian Țîcu, Chișinău
Istoricul Octavian Țîcu, Chișinău

„… fenomenul Unirii de la 27 martie 1918 trebuie privit într-un context amplu al transformărilor la nivel european și regional, în care efectul cumulat al războiului mondial, al revoluției ruse, al pretențiilor teritoriale din partea Ucrainei independente exprimate față de Basarabia și al pericolului bolșevizării, a determinat opțiunea provinciei pentru revenirea în cadrul statului român întregit.” (Octavian Țîcu, Cercetator-Coordonator la Academia de Stiinte a Moldovei )

Istoricul Dorin Dobrincu, Iași
Istoricul Dorin Dobrincu, Iași

„ Războiul și ceea ce a urmat nu reprezintă în România doar istorie, ci și memorie. Ambele sensibile. Ca și în alte locuri. Există o istorie oficială, patriotică, justificativă, care mai degrabă pune note la discursul oficial din epocă, după cum există și o istorie critică, care caută să înțeleagă și să explice. ” (Dorin Dobrincu, istoric, cercetător la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași, Academia Română – Filiala Iași, din 1995).

XS
SM
MD
LG