Linkuri accesibilitate

Belarus: blogger-ul Ilhar Losik din nou în greva foamei, senatori americani cer eliberarea sa necondiționată


Fetița blogger-ului Iharr Losik se uită la o poză a tatălui, pe telefonul mobil al Dariei Losik, ianuarie 2021.

Comisia americană bipartită pentru Drepturile Omului din Camera Reprezentanților a cerut autorităților din Belarus să-l elibereze imediat din închisoare pe blogger-ul Ilhar Losik, colaborat al postului nostru de radio, Europa Liberă/ Libertatea. „Suntem profund îngrijorați de decizia autorităților din Belarus de a formula noi acuzații împotriva lui Losik, după ce îl țin deja în detenție de nouă luni, departe de tânăra sa familie”, se arată într-o declarație de presă comună a co-președinților Comisiei pentru Drepturile Omului, care poartă numele senatorului Tom Lantos. Totodată, este condamnată campania dură de reprimare a presei independente și a jurnaliștilor din Belarus.

Losik a fost arestat în iunie 2020, sub acuzați că prin canalul său de Telegram ar fi incitat la „subminarea ordinii publice”. Alegerile prezidențiale din august 2020, câștigate – potrivit datelor oficiale – de președintele Alexandr Lukașenka, au provocat un val de proteste fără precedent.

Pe 11 martie, soția lui Losik a povestit, citându-l pe avocatul soțului, că acestea a încercat să se sinucidă și a reintrat în greva foamei când i s-a adus la cunoștință să se formulaseră noi capete de acuzare împotriva sa.

Acum mai puțin de două luni, Losik - în vârstă de 28 de ani - întrerupsese, după mai bine de șase săptămâni, o prima grevă a foamei.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG