Linkuri accesibilitate

Belarus: orice gest de protest poate duce la închisoare| Noi amendamente la Codul Penal


Praga: „Împreună, pentru Belarus”, demonstrație de sprijin cu opoziția din belarus în capitala Cehiei, 7 iunie 2021.

Președintele autoritar al Belarusului, Alexandr Lukașenka a semnat amendamente la Codul Penal care restricționează și mai mult drepturile civile și libera circulație a informațiilor pe fondul unei represiuni împotriva mișcării pro-democrație a țării.

Lukașenka, aflat la putere din 1994, a trecut prin parlament, fără probleme, o serie de legi care incriminează criticarea guvernului sau participarea la demonstrații neautorizate, provocate de alegerile prezidențiale de anul trecut. Rezultatele i-au oferit un al șaselea mandat consecutiv, dar au fost respinse de Occident.

Amendamentele, semnate de Lukashenka pe 8 iunie, întăresc pedeapsa pentru „distribuirea informațiilor false” pe Internet, participarea și colaborarea cu grupuri „extremiste”, eșecul opririi operațiunilor unei organizații declarată de o instanță drept grup extremist sau încălcarea legii privind organizarea de adunări publice și demonstrații.

Se înăspresc și pedepsele pentru calomnie, pentru acțiuni considerate că ar submina securitatea națională, pentru rezistență în fața forțelor de ordine, atacarea sau amenințarea de a ataca polițiști, pentru atacarea sau deteriorarea bunurilor aparținând forțelor de ordine, judecătorilor, juraților și rudele lor.

Amendamentele incriminează insultarea forțelor de ordine sau a altor reprezentanți ai autorităților, blocarea premeditată a transportului public, discreditarea Republicii Belarus, profanarea simbolurilor naționale și chemări de a participa la adunări neautorizate care ulterior au dus la victime.

Peste 33.000 de persoane au fost arestate într-un val de represiune lansat pentru a pune capăt protestelor pro-democrație și anti-Lukașenka. O mare parte a conducerii opoziției a fost forțată în exil.

Mai mulți protestatari au fost uciși în urma violenței și unele organizații pentru drepturi omului afirmă că există dovezi credibile că unii deținuți au fost torturați.

Lukashenka a respinge ideea că alegerile prezindențiale din august anul trecut, pe care le-a câștigat, au fost fraudate și refuză să negocieze cu opoziția.

Uniunea Europeană, Statele Unite, Canada și alte țări au refuzat să-l recunoască pe Lukașenka ca lider legitim al Belarusului și au impus o serie de sancțiuni împotriva regimului său.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG