Linkuri accesibilitate

Belarus: zeci de mii au protestat duminică, în pofida amenințărilor regimului Lukașenka (VIDEO)


Zeci de mii protestează din nou la Minsk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:32 0:00

În Belarus, zecii de mii de persoane au participat duminică la un nou protest, la Minsk, împotriva rezultatelor alegerilor prezidențiale din 9 august, pe care președintele Alexadr Lukașenka le-a câștigat, potrivit cifrelor oficiale, cu peste 80% din voturi dar pe care opoziția le respinge drept falsificate.

Deși protestul de duminică nu a fost autorizat, forțele de ordine (masate la fața locului) nu au intervenit așa că manifestația s-a încheiat fără incidente iar Ministerul de Interne a anunțat ulterior că nimeni nu a fost reținut.

Proteste similare au avut loc și într-o serie de mari orașe de provincie, manifestații cerând peste tot ca președintele să demisioneze și să se organizeze noi alegeri, monitorizate de observatori internaționali.

În Lituania vecină a avut loc o mare manifestație de solidaritate, s-a format un lanț uman din capitala lituaniană Vilnius până la granița cu Belarus, amintind de „lanțul baltic„ de acum de 30 de ani, când s-a manifestat pentru independență.

În Belarus, a fost cea de a 15-a zi consecutivă de proteste de la alegerile din 9 august. În paralele au loc și greve în mari întreprinderi din țară deși președintele Lukașenka a amenințat cu concedierea angajaților și închiderea acestor firme.

Imagini video, postate pe rețeaua de socializare Telegram îl arată pe președintele Lukașenka , îmbrăcat în haine militare și cu o mitralieră în mână, cum este aclamat de forțe de securitate la coborârea din elicopterul în care survolase capitala duminică, în timpul mitingului de protest.

Șeful politicii externe a Uniunea Europeană, Josep Borell, a avertizat că Belarus nu trebuie să devină „a doua Ucraină” și a insistat că este nevoie de comunicare cu președintele Alexandr Lukașenka. UE nu recunoașete rezultatele alegerilor din 9 august Într-un interviu publicat duminică de ziarul spaniol El Pais, Josep Borell a mai spus că „Problema belarușilor astăzi nu este o alegere între Rusia și Europa, ci să câștige libertate și democrație”. El a mai spus că UE trebuie să continue dialogul cu Alexandr Lukașenko și a comparat situația cu aceea din Venezuela.

XS
SM
MD
LG