Linkuri accesibilitate

BERD va împrumuta R.Moldova 300 de milioane de euro pentru rezerve de gaze


Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va acorda Republicii Moldova un împrumut de 300 de milioane de euro pentru a o ajuta să-și asigure rezervele suplimentare de gaze ce ar putea să compenseze posibilele întreruperi a livrărilor din cauza războiului din Ucraina.

Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, este aproape în totalitate dependentă de livrările de gaze rusești pentru nevoile sale industriale și de încălzire.

Gigantul energetic rus Gazprom, controlat de stat, și Republica Moldova au semnat un acord de furnizare a gazelor până în 2026, în urma unor negocieri dificile privind prețul.

„Împrumutul va finanța până la o cincime din importurile de gaze ale Republicii Moldova preconizate pentru 2022, care sunt vulnerabile la o potențială întrerupere ca urmare a războiului din Ucraina”, a precizat BERD într-un comunicat.

Împrumutul acordat guvernului pro-occidental al președintelui Maia Sandu este alcătuit din două părți - 200 de milioane de euro pentru a se evita întreruperile și alte 100 de milioane de euro pentru crearea unei rezerve strategice în Ucraina sau România.

„Lucrăm vara ca să avem mai puține griji la iarnă”, a declarat vicepremierul Andrei Spînu, responsabil de sectorul energetic, într-o postare pe Facebook, după ce a semnat acordul de împrumut joi, 23 iunie, cu directorul executiv al BERD, Matteo Patrone.

BERD a declarat că împrumutul său va finanța până la 20% din importurile de gaze planificate de Moldova pentru 2022 și va fi acordat companiei energetice de stat Energocom pentru a asigura livrările prin hub-urile UE.

„Aceste proiecte BERD oferă o linie de salvare pentru Republica Moldova, atât prin diversificarea surselor de aprovizionare, cât și prin posibilitatea ca țara să importe 100% din necesarul de energie din UE prin intermediul interconectorului în timpul verii și până la 60% în timpul iernii”, a declarat Matteo Patrone, directorul general al BERD, Europa de Est și Caucaz, citat într-un comunicat de presă al BERD.

Guvernul Republicii Moldova a autorizat Energocom să achiziționeze gaze din surse alternative pe piața spot, derulând licitații în principal la granițele UE și Ucrainei. Acest lucru permite BERD să deburseze împrumutul direct furnizorilor precalificați din UE, selectați de Energocom și agreați de BERD, în conformitate cu normele BERD privind achizițiile publice.

BERD este un important investitor instituțional în Republica Moldova și, până în prezent, a investit peste 1,5 miliarde de euro în țară prin intermediul a 154 de proiecte.

XS
SM
MD
LG