Linkuri accesibilitate

Blinken despre exercițiile militare ale Chinei din apropierea Taiwanului: „O escaladare semnificativă”


Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a condamnat exercițiile militare în regim de război organizate de China în apropierea Taiwanului considerând-le „o escaladare semnificativă" a tensiunii dintre cele două părți.

Blinken a declarat că nu există „nicio justificare” pentru exercițiile lansate de China ca răspuns la vizita președintei Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, pe insula autonomă Taiwan.

Beijingul consideră Taiwanul o provincie renegată care trebuie anexată cu forța dacă este necesar și vede în contactele oficialilor americani cu Taipei o încercare de a încuraja permanentizarea independenței de facto a insulei, care durează de zeci de ani. Oficialii americani au respins această afirmație.

China, care a declarat că exercițiile au fost un răspuns „necesar” la vizita lui Pelosi, a tras rachete balistice și a desfășurat avioane de luptă și nave de război în jurul Taiwanului, declarând mai multe zone de pericol interzis pe unele dintre cele mai aglomerate culoare de navigație din lume.

„Aceste acțiuni provocatoare reprezintă o escaladare semnificativă”, a declarat Blinken după discuțiile cu miniștrii de externe din Asia de Sud-Est la Phnom Penh.

El a declarat că poziția Washingtonului cu privire la Taiwan nu s-a schimbat și că Statele Unite „nu se vor lăsa provocate” de acțiunile Chinei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG