Linkuri accesibilitate

Blogger anti-Lukașenka declară greva foamei


Ihar Losik, cnoscut deținut politic din Belarus și soția sa, Daria.

În Belarus, un cunoscut blogger și colaborator al postului de radio Europa Liberă, reținut încă de la sfârșitul lunii iunie, a declarat greva foamei după ce marți, 15 decembrie, a fost confruntat cu un nou cap de acuzare, care i-ar putea aduce o pedeapsă cu până la opt ani închisoare. Ihar Losik comenta pe blogul său pregătirea alegerilor prezidențiale din 9 august, din Belarus, când a fost reținut pentru că ar fi „ajutat la organizarea unor acțiuni care violează ordinea publică”, pentru care putea fi condamnat la cel mult trei ani închisoare.

Organizații internaționale pentru drepturile omului îl consideră deja pe Losik drept deținut politic. Soția blogger-ului a confirmat intrarea acestuia în greva foamei. Totodată a declarat postului nostru de radio că și ea se află în greva foamei, în sprijinul soțului.

Alexandr Lukașenka a câștigat, potrivit datelor oficiale, în august alegerile prezidențiale pentru un al șaselea mandat consecutiv cu peste 80% din voturi. Opoziția a contestat rezultatul, acuzând regimul de falsificarea alegerilor iar de atunci, în Belarus au loc proteste neîntrerupte la care se cere demisia lui Lukașenka și organizarea de noi alegeri prezidențial, sub control internațional. Statele Unite și Uniunea Europeană refuză de asemenea să recunoască victoria lui Lukașenka, iar reprimarea violent a protestelor și reținerea a mii de manifestanți a atras impunerea unei serii de sancțiuni împotriva unor înalți funcționari de la Minsk.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG