Linkuri accesibilitate

Bruxelles: se pare că au crescut șansele lui Kovesi de a conduce Procuratura europeană


Laura Codruța Kovesi
Laura Codruța Kovesi

O nouă rundă de negocieri urmează să aibă loc pe 24 septembrie.

Negocierile dintre Parlamentul European și Consiliu privind alegerea primului procuror-șef european s-au reluat astăzi, câteva surse sugerând că au crescut șansele româncei Laura Codruța Kovesi să obțină funcția, relatează de la Bruxelles corespondentul Europei Libere.

Fostă șefă a Direcției Naționale Anticorupție din România, Kovesi este sprijinită de Parlamentul European, în timp ce Consiliul sprijină candidatura francezului Jean-François Bohnert. Negocierile au început în luna februarie, dar prima rundă, suspendată înainte de alegerile europarlamentare din luna mai, nu a dus la nicio soluție. Joi, 12 septembrie, Parlamentul European și-a desemnat noua echipă de negociatori.


Vorbind Europei Libere după negocierile de astăzi, care au avut loc prin videoconferință, Marko Ruonala, purtătorul de cuvânt al președinției finlandeze a Consiliului European a spus că au decurs „într-o atmosferă pozitivă” și că „ambele părți sunt dispuse să conlucreze în mod constructiv” pentru a asigura funcționalitatea noului Birou al Procurorului Public European. Instituția a fost creată pentru a ancheta fraudele comise cu fonduri europene, cum ar fi spălarea de bani sau fraude legate de TVA (taxa pe valoare adăugată).

Negociatorii din partea Consiliului, ambasadorul finlandez la Uniunea Europeană, cel croat și cel portughez, urmează să-și informeze colegii la o ședință, pe 19 septembrie, în legătură cu rezultatele noii runde, a mai spus Ruonala.

Oficial, însă, Consiliul îl preferă în continuare pe Jean-Francois Bohnert...


Câteva surse apropiate negocierilor, care au dorit să rămână anonime, au spus Europei Libere că, în timpul acelei ședințe, ambasadorii țărilor membre la UE ar putea participa la un vot secret pentru a decide dacă îl mai sprijină pe Bohnert sau îi acordă sprijinul lui Kovesi. Oficial, însă, Consiliul îl preferă în continuare pe francez, acesta declarând că nu renunță la competiție, în ciuda relatărilor despre faptul că ar putea fi numit în calitate de șef al parchetului francez pentru crime financiare.

Europarlamentarul spaniol Juan Fernando Lopez Aguilar, unul din cei trei negociatori din partea Parlamentului European, a declarat Europei Libere că a cerut Consiliului să-și schimbe poziția și că are sentimentul că și țările membre înclină înspre Kovesi.

O nouă rundă de negocieri urmează să aibă loc pe 24 septembrie.

Mai multe, AICI.

XS
SM
MD
LG