Linkuri accesibilitate

Bulgaria acceptă cu rezerve călătoriile muncitorilor sezonieri


O combină în Wakendorf. 16 iulie 2015
O combină în Wakendorf. 16 iulie 2015

Primul-ministru Boiko Borisov a declarat că frontierele Uniunii Europene vor putea rămâne deschise pentru muncitori sezonieri, dar el personal este împotrivă transferului de forță de muncă care prezintă un mare risc în condiții de pandemie de Covid-19.

„Consider că nu este cinstit (pentru bulgari) să plece la muncă în Austria, de pildă, să câștige nu știu câți bani într-un mod cinstit, și după încheierea contractelor de muncă să revină în țara purtând infecția..., iar noi toți să plătim pentru tratamentul acestora. Este cinstit? Nu!”, a spus premierul bulgar.

Uniunea Europeană a emis săptămâna trecută o listă cu „personal critic necesar” precum asistente medicale și medici, șoferi de camioane și muncitori sezonieri în agricultura care trebuie să circule liber în pofida măsurilor excepționale. Lista este însă recomandabilă și decizia finală aparține statelor membre.

După ce organizația națională a fermierilor a avertizat că o eventuală interdicție pentru muncitorii sezonieri străini va putea creea probleme cu aprovizionarea și va duce la scumpirea fructelor și legumelor, Germania a anunțat că va permite intrarea în țara a 40 000 de muncitori sezonieri.

Circa 30% din purtătorii virusului în Bulgaria au venit din alte țări...


Zeci sau chiar sute de mii de bulgari practică aceasta muncă în țările mai bogate, dar mulți au renunțat în condițiile crizei, întorcându-se în patrie.
După cum a declarat șeful Statului major anticriză, generalul Mutafciiski, 30% din purtătorii virusului în Bulgaria au venit din alte țări.

Asociația bulgară a producătorilor agricoli au trimis o scrisoare Statului major anticriză în care avertizează că coridoarele europene verzi pentru muncitorii sezonieri amenință sectorul agricol național.

231 de infermiere din Bulgaria și România au sosit în Austria de Jos prin curse de avion charter de la Sofia și Timișoara pentru a participa la îngrijirea unor persoane în vârstă. Personalul medical va fi cazat gratuit în hoteluri pe perioada carantinei de 14 zile. Durata activității fără revenire în patrie de aceasta dată va fi mai mare de 3-4 săptămâni. Regiunea austriacă a avut nevoie de 70 de cadre medicale, dar a angajat de trei ori mai mult ca o măsură de precauție.


În Bulgaria Partidul socialist a adresat un apel guvernului să asigure diversificarea sectorului agricol, astfel încât să fie redusă dependența de importul de fructe, legume, carne și lapte. „Se prea poate că nu vom putea importa fasole din Tadjikistan, roșii din Turcia și Grecia și usturoi din Polonia”, a avertizat președinta partidului, Kornelia Ninova. În acest mod, după ea vor putea fi create locuri de muncă în condițiile creșterii fără precedent a șomajului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG