Linkuri accesibilitate

Bulgaria, criticată pentru încălcarea libertății presei


Autoritățile bulgare sunt criticate pentru aplicarea unor metode autoritare în combaterea epidemiei și funcționarea presei. Sofia (ca și Budapesta) nu a trecut testul libertăților civile, a constatat organizația International Press Institute în baza unei analize aprofundate.

Bulgaria, criticată pentru încălcarea libertății presei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:54 0:00

Autorii studiului au văzut elemente identice în încercarea guvernanților de la Bulgaria și Ungaria de a îngradi presa sub motiv – situația epidemică. În cadrul legislației de criză s-a încercat impunerea unor regulamente ce limitează dreptul la informare.

International Press Institute a enumărat 107 forme sub care au fost exercitate presiuni asupră presei libere în cele două țări...

Situația de criză a devenit pretext de aplicărea unor măsuri represive. În fruntea guvernelor de acest tip se situiază cel al lui Victor Orban urmat de cel condus de Boiko Borisov.

Apariția coronavirusului și situația de pandemie au eliberat reflexe autoritare. Activitatea ziariștilor a fost îngreunată nu numai de regulile distanței și protecției dar și de regulamente arbitrare.

În Ungaria autoritățile au impus pedeapsa de 5 ani închisoare pentru publicarea de informații false despre epidemia. Un amendament la codul penal ce prevdea până la 5 ani de închisoare și amenda de 25 000 de euro a fost inițiat și de guvernul bulgar după ce procurorul șef Ivan Gheșev a cerut pedepse mai grave pentru semănarea de panică în parioada de criză.

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov
Premierul Bulgariei, Boiko Borisov

O idee mai veche a naționaliștilor din VMRO, partenari la guvernare ai centriștilor din GHERB, reînviată ddupă izbucnirea epidemiei, urmărea tranfsormarea Consiliului pentru medii electronice într-un Minister al adevărului gen Orwell. Naționaliștii au cerut blocarea de site-uri informaționale și pedepse de 3 ani închisoare prin noțiunea dezinformare în mediu internet.

Președintele Rumen Radev însă a blocat inițiativa prin vetoul său. În afarăă de Ungaria, Europa asemenea pedepse au fost impuse în Rusia.

În absența unei definiții a noțiunii de informație neadevărată, ziariștii bulgari au intrat în regim de autocenzură de teama unor sancțiuni.

Comentând raportul lideri ai opoziției bulgare au declarat că îngradirea libertății de exprimare este un element mai vechi în politica celor trei guverne Borisov – perioada în care țara a retrogradat de la locul al 35 la egalitate cu Franța în cel de al 111-lea în clasamentul Organizației internaționale Reporteri fără frontiere.

Previous Next

XS
SM
MD
LG