Linkuri accesibilitate

Când ieşim din spaţiul de influenţă al Rusiei?


Președintele rus Vladimir Putin, Moscova, 20 noiembrie 2020.
Președintele rus Vladimir Putin, Moscova, 20 noiembrie 2020.

Realitatea (geopolitică) văzută cu amănuntul de scriitorul Iulian Ciocan.

Când ieşim din spaţiul de influenţă a Rusiei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:40 0:00
Link direct

Recentele declaraţii ale Maiei Sandu, privind necesitatea retragerii trupelor ruse, au provocat nemulţumirea Kremlinului. Ministrul de externe rus Lavrov le-a numit iresponsabile. Moscova a dat de înţeles că nimeni nu poate scoate armata rusă din Transnistria. Pe deasupra, şi ideea Maiei Sandu că datoria uriaşă a Transnistriei pentru consumul gazelor naturale nu e a Chişinăului a generat replici supărate ale unor membri ai Dumei de Stat. Am reţinut sintagma ne kukarekai a unui politician rus. Maia Sandu s-a pomenit în braţe cu o problemă imensă, moştenită de la foştii conducători, una care pare fără soluţie.

Lucrurile sunt la mintea cocoşului, chiar dacă nu eşti specialist în politologie. Întreg spaţiul post-sovietic e considerat de Moscova sfera ei de influenţă. Nimeni nu pleacă din această sferă doar pentru că doreşte. Mai e nevoie de multe cirsumstanţe. Mesajul Kremlinului, deşi nu e rostit răspicat, e evident: Moldova poate soluţiona problema transnistreană doar dacă rămâne în sfera de influenţă a Moscovei şi respectă tutela Moscovei. Orice alte soluţii Kremlinul nu le va băga în seamă şi armata rusă va exista în regiunea transnistreană o veşnicie.

De-a lungul anilor am avut mulţi politicieni care declarau ritos că vor soluţiona problema transnistreană. Eforturile lor uriaşe au născut un şoarece. Da, Moscova nu a recunoscut RMN, dar face ce vrea acolo. Iar nerecunoaşterea asta e un soi de covrig băgat sub nas mereu conducătorilor moldoveni. În fond, Moscova poate oricând să recunoască independenţa RMN-ului.

Chişinăul trebuie să înţeleagă că el însuşi, nu doar Tiraspolul, e parte a „sferei de influenţă a Rusiei” şi că părăsirea acestei sfere e foarte dificilă chiar şi prin abandonarea Transnistriei. Or, politicienii şi conducătorii moldoveni au cam bâjbâit şi au cam călcat în străchini atunci când se ocupau de soluţionarea problemei cu pricina. Nu a existat o consecvenţă şi nici nu sunt sigur că a existat o ideea clară a felului în care soluţionarea e posibilă. A venit rândul Maiei Sandu să discute cu partenerii rigizi din Kremlin. Îi dorim succese!

XS
SM
MD
LG