Linkuri accesibilitate

„Calvey nu ar fi fost arestat fără acordul lui Putin!”


Fondatorul Baring Vostok Capital Partners, Michael Calvey
Fondatorul Baring Vostok Capital Partners, Michael Calvey

Fondatorul „Hermitage Capital”, Bill Browder, despre arestul fondatorului Baring Vostok, Michael Calvey.

„Arestul investitorului american Michael Calvey nu ar fi putut avea loc fără acordul lui Putin”, iar acest lucru „nu înseamnă decât că nimeni nu mai este în siguranță în Rusia”, a declarat Bill Browder, finanțistul și întemeietorul fondului de investiții „Hermitage Capital”, într-un interviu acordat postului Radio Svoboda.

Bill Browder
Bill Browder

„Cred că cele întâmplate demonstrează faptul că Rusia este o țară absolut nesigură și nepotrivită pentru investiții”. Michael Calvey a fost, practic, ultimul mare investitor american în Rusia, care a lucrat acolo timp de câteva decenii, respectând toate regulile, scrise și nescrise, ale jocului lor. Iar faptul că ei și-au permis să îl aresteze și pe el, unul din prietenii lor, nu face decât să demonstreze că nimeni nu mai este în siguranță în Rusia”, a spus fondatorul „Hermitage Capital”.

Bill Browder a comparat cazul lui Calvey cu propriul său dosar intentat în Rusia. Concluzia la care a ajuns este că principala asemănare dintre el și Michael Calvey constă în faptul că ambii au fost considerați, în perioade diferite, cei mai mari investitori străini în Rusia. Browder a fost cel mai mare investitor în Rusia în 2005, când a fost expulzat; iar Calvey - cel mai mare investitor străin în Rusia, în 2019, când a fost arestat.

„Principala diferență constă însă în faptul că eu am fost un critic activ al regimului, în timp ce el, Calvey, este suporterul acestui regim. Și dacă ei (autoritățile ruse - n.r.) își tratează prietenii în felul acesta, atunci… să ne ajute Dumnezeu!”, a spus Bill Browder.

Amintim că Bill Browder este inițiatorul Actului Magnițki, cu privire la sancțiunile impuse persoanelor implicate în moartea juristului Serghei Magnițki și alte cazuri de încălcare a drepturilor omului în Rusia. Din 2005, autoritățile ruse i-au interzis accesul în țară, iar instanțele de judecată din Rusia l-au condamnat de două ori, în ambele cazuri în absența sa, la nouă ani de închisoare pentru evaziune fiscală.

Astfel, Browder este convins că reținerea lui Michael Calvey, fondatorul Baring Vostok, unul dintre cele mai mari fonduri de investiții în Rusia, a avut loc cu aprobarea lui Vladimir Putin.

Ei îl vor ține ostatic până vor pune mâna pe aceste active...

„Nu cred că a fost un incident întâmplător și nici că respectiva decizie a fost luată la nivel local. Nu cred că oamenii care stau în spatele acestei rețineri l-ar fi putut aresta pe Calvey dacă Putin nu le-a fi dat undă verde. Iar dacă președintele rus este cu adevărat implicat în cazul Calvey, acest fapt nu presupune nimic bun pentru acest investitor, consideră Browder. Potrivit lui, „în acest caz, este vorba, de facto, de un atac raider, cu scopul de a pune mâna pe active. Ei îl vor ține ostatic până vor pune mâna pe aceste active”.

În opinia lui Browder, concluzia la care trebuie să ajungă Occidentul în acest caz este că în Rusia există „un regim ostil care îi ia ostatici pe cetățenii străini”. El crede că cei care lucrează în Rusia sau călătoresc în această țară trebuie să fie avertizați în legătură cu acest fapt.

Investitorul american Michael Calvey a fost reținut vineri, 15 februarie. A doua zi, Judecătoria raională Basmanîi din Moscova a anunțat că antreprenorul a fost arestat sub acuzația de fraudă în proporții deosebit de mari și deturnarea a 2,5 miliarde de ruble de la banca Orient Bank (Восточный банк).

Dosarul penal a fost deschis pe 13 februarie, în baza materialelor puse la dispoziție de serviciul rus de securitate, FSB, precum și în baza unei declarații a lui Șerzod Iusupov, membru al consiliului de administrație al Orient Bank.

XS
SM
MD
LG