Linkuri accesibilitate

Capitala bosniacă, Sarajevo, l-a declarat pe autorul austriac Peter Handke, câștigător al Premiului Nobel, „persoana non grata”


Peter Handke a primit în acest an Premiul Nobel pentru Literatură

Capitala bosniacă, Sarajevo, l-a declarat miercuri pe autorul austriac Peter Handke, câștigător al Premiului Nobel, „persona non grata”, pentru sprijinul său acordat președinte sârb Slobodan Milosevic și pentru negarea genocidului din 1995 de la Srebrenica.

Sarajevo a fost sub asediul forțelor naționaliste sârbe bosniace înarmate de Milosevici în timpul războiului din 1992-95 după destrămarea Iugoslaviei. Aproximativ 11.000 de oameni au murit în asediu, cel puțin 10 la sută – copii, și în război au murit peste 100.000 de oameni.

Adunarea cantonală de la Sarajevo a adoptat, în unanimitate, miercuri, o declarație, proclamându-l l pe Handke persoana nedorită, după ce a declarat într-un interviu recent că ar putea vizita regiunea sârbă autonomă a Bosniei, anul viitor.

„Eventuala sa vizită în patria noastră... ar provoca furie și umilire suplimentară a tuturor victimelor”, se arată în declarația, care condamnă acordarea a ceea ce ea a numit „denigratorului genocidului” Premiul Nobel pentru literatura din acest an, scrie agenția Reuters.

Igor Radojicic, primarul de facto al capitalei entității sârbe din Bosnia, Banja Luka, l-a felicitat pe Handke și l-a invitat în vizită. Sârbi naționaliștii îl văd pe Handke ca pe un promotor al cauzei lor.

Handke a respins întrebările cu privire la sprijinul său pentru regimul Milosevici în interviurile pe care le-a acordat după ce a primit Premiul Nobel, anul acesta.

XS
SM
MD
LG