Linkuri accesibilitate

Carantina și discriminarea romilor din Bulgaria


Poliția patrulând prin cartierul Facultatea din Sofia
Poliția patrulând prin cartierul Facultatea din Sofia

Câțiva primari bulgari au introdus măsuri speciale de izolare în cartiele de romi.  Primele puncte de control într-un cartier de rromi au apărut la Nova Zagora.

Primarul acestui oraș spune despre locuitorii cartierului 6 că sunt slab educați pentru că nu urmăresc televiziunile bulgare, nu citesc ziare și nu respectă interdicțiile. Ca și la Sofia, cartierul rromilor nu este pus sub carantina și, deocamdată, polițiștii nu fac decât să verifice documentele de identitate și să amintească măsurile presupuse de starea de urgență.

Carantina și discriminarea rromilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:20 0:00
Link direct



Puncte de control au apărut în cartierul „Nadejda” de la Sliven în care trăiesc 20-25 000 de rromi și în cartierul „Carmen” de la orașul industrial Kazanlăk.

Printr-un ordin al ministrului Sănătății, Kiril Ananiev, în „Facultatea” - cel mai mare cartier sofiot al acestei minorități, au fost instalate puncte de control. Polițiștii au început să verifice dacă în automobilele care intră sau ies, se află mai mult de două persoane. Nu este un secret că nu numai rromii dar și bulgarii nu prea respectă ordinul ministrului prin care a fost interzisă adunarea a mai mult de două persoane. Ministerul de Interne a informat despre operațiune invitând echipe de ziariști. Polițiștii au plecat acasă la ora 22.00.

Procuratura a emis indicații pentru primarii de sector și regionalele de poliție în care cere să fie „instalate puncte de control în cartierele locuite de persoane de etnie diferită care demonstrează într-un mod clar că au intenția să ignore starea de urgență”.

Astfel de formule care au provocat indignare în rețelele sociale reprezintă o excepție în limbajul instituțiilor de stat de când Bulgaria a devenit membră a UE. Ministrul de Interne Marinov a comentat situația – „Știți că există comunități care se informează ceva mai greu, înțeleg ceva mai greu informația de la medii și ordinele, au un comportament libertin. Este nevoie de intervenție mai intensă ca să impunem respectarea regulilor”.

260 de mediatori sociali colindă cartierele de rromi și le explica ce trebuie făcut în condițiile stării de urgență. Unul dintre aceștia Valeri Bașev declară că rromii doresc ajutorul statului, dar se simt discriminați constatând că bulgarii se plimbă în grupuri fără ca polițiștii să intervină.

XS
SM
MD
LG