Linkuri accesibilitate

Care este cauza simpatiilor atât de constante față de Rusia? (Artiom  Filipenko/Ava/md)


Moldova -- chiosc de ziare (news stand)
Moldova -- chiosc de ziare (news stand)

Revista presei de la Chișinău.

„De ce îl plagiază Plahotniuc pe Dodon?” – se întreabă în editorialul său pentru Ziarulnational.md Nicolae Negru referindu-se la „repoziționarea” PD în partid “pro-Moldova”. Poate fi doar o manevră electorală, admite Negru. În acest caz rămâne de văzut dacă va aduce sau nu voturi suplimentare „principalului” partid de guvernământ. Pentru electoratul „Pro-Moldova”, PD va avea de concurat cu PSRM și Partidul lui Șor, afirmă autorul. Repoziționarea PD mai poate fi o găselniță de ordin strategic. În acest caz, crede Negru, lucrurile par mai grave, pentru că e o recunoașterea tacită a unui eșec: PD nu a reușit să ia locul PLDM, ca partid proeuropean, pe scena politică. Plahotniuc își declară, indirect, înfrângerea”.

În Cotidianul.md, Alex Cozer scrie într-un editorial că, atunci când a anunțat o altă orientare a PDM, de fapt, Plahotniuc a spus clar că pe el nu-l mai interesează ce spune Bruxelles-ul. Cozer crede că de o apropiere de UE “micul dictator în devenire” nu a putut să fie niciodată interesat. Pentru el „proiectul european” a fost ofertant atâta timp cât contribuabilul european vira aici sute de milioane de euro pe care să-i „gestioneze” după bunul său plac, dar, poate chiar mai important, să-i ofere legitimitatea de care avea nevoie”. Autorul mai spune că „acum, că UE i-a spus clar că așa nu se mai poate, Plahotniuc a revenit la originea sa, cea de „copil de suflet” al lui Voronin, pe care și-a declarat-o deschis”.

Una din opiniile citate în contextul aceleiaşi teme de Radiochisinau.md e cea a analistului politic Petru Bogatu. Pentru Bogatu, la fel ca pentru preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, decizia PDM de a se poziționa ca formațiune „pro Moldova” nu înseamnă deloc renunțarea la obiectivul integrării europene” „Cred că este, de fapt, o manevră electorală. Partidul de guvernământ încearcă să le demonstreze alegătorilor că este formațiunea care pune accent pe interesele cetățeanului”, afirmă Petru Bogatu.

Săptămânalul Ziarul De Gardă îl citează pe primarul de Orhei, controversatul om de afaceri Ilan Șor care se lansează într-un apel video în promisiuni electorale deocheate cum ar fi recrearea “în fiecare localitate a unor colhozuri moderne”. „Unii vor să ne ducă în Europa, alții în Rusia, alții în altă parte iar eu vreau ca noi să trăim în Moldova, într-o Moldovă curată și frumoasă, unde vor fi pensii bune și salarii bune, întreprinderi de stat, fabrici, colhozuri”. Șor promite o „țară prosperă, unde în fiecare sat vor fi drumuri, unde în fiecare sat va fi lumină, unde în fiecare sat vor fi colhozuri moderne…”. „Am promis și voi face asta”, a mai spus Șor citat de site-ul publicației.

Newsmaker.md relatează că Partidul Șor a prezentat în Italia un proiect de lege pe care promite să-l promoveze și care ar încuraja cetățenii moldoveni care au părăsit țara să revină în patrie. Formațiunea propune, de exemplu, ca statul să plătească celor reveniți o indemnizație, să le achite călătoria și să-i scutească de impozite. Într-un comunicat al partidului, se spune că „numai în primele șase luni după revenire fiecare cetățean va primi de la stat circa 5.000 de euro în calitate de sprijin direct și indirect...”. Partidul nu precizează de unde va lua bani pentru înlesnirile și îndemnizațiile propuse, notează portalul.

Newsmaker.md face, de asemenea, sub semnătura Nataliei Melnic, despre problemele pieței muncii. Nefuncţionalitatea acesteia rămâne frâna principală pentru dezvoltarea Moldovei, arată autoarea citând experții ONU care au elaborat Indicele Dezvoltării Umane (IDU). Potrivit articolului, „statisticile de asemenea sunt descurajante: în ciuda unei creșteri a ocupării forței de muncă, trimestrul doi a devenit unul de record în ultimii șase ani după numărul celor plecați peste hotare la muncă”. „Experții vorbesc despre eșecul politicii guvernării de ocupare a forței de muncă, menționând că o astfel de situație este convenabilă politicienilor care nu au nevoie de cetățeni, ci de alegători”, mai menționează autoarea.

Într-un articol publicat de Ava.md, analistul politic ucrainean Artiom Filipenko se întreabă și răspunde la întrebarea: „ce se află în spatele creșterii dispoziției pro-ruse în Moldova?”. „Care este cauza simpatiilor atât de constante față de Rusia, în ciuda chiar a faptului că în 1992, în urma acțiunilor militare inspirate de Moscova, au pierit oameni și a fost pierdut controlul asupra Transnistriei?”, se întreabă autorul. „Să explici totul prin efectul propagandei ruse ar fi prea simplu. Propaganda este, într-adevăr, puternică, dar este mult mai important să se înțeleagă cupajul de ingrediente - economice, sociale, cultural-istorice, religioase care alcătuiesc irepetabilul cocteil politic moldovenesc”, remarcă Filipenko.

XS
SM
MD
LG