Linkuri accesibilitate

„Care lăcustă politică v-a încurcat? Cea din Președinție?” (Alexandru Slusari / Ziarul Național)


Revista matinală a presei, la radio Europa Liberă.

ANTICORUPȚIE examinează evoluția unei licitații cu scandal la Ministerul Educației. O firmă a cărei ofertă a fost respinsă anterior a fost desemnată marți câștigătoare a licitației pentru furnizarea a 2.500 de laptopuri pentru Ministerul Educației. Câștigătoarea licitației este SRL AV-MACROCOM, care ar fi propus cel mai mic preț – 12.440.000 de lei, precizează portalul. Experta IDIS „Viitorul” Diana Ranga-Enachi consideră că licitația respectivă ridică mai multe semne de întrebare, deoarece primele trei oferte din toate cele patru depuse sunt cu circa 15% mai mici decât valoarea estimată. „Astfel de oferte cu valoare semnificativă redusă comparativ cu valoarea estimată sunt considerate oferte anormal de scăzute, autoritatea fiind obligată să solicite argumentarea lor de la ofertanți”, notează experta.

  • „Biroul de Reintegrare vrea modificarea Codului Penal, pentru a putea pedepsi acțiunile forțelor separatiste din stânga Nistrului”, titrează COTIDIANUL. Anunțul a fost făcut de deputatul democrat Alexandru Jizdan, după ședința Comisiei securitate națională din Parlament, în care a fost discutată problema posturilor instalate ilegal de administrația de la Tiraspol. Deputatul a mai declarat că reprezentanții Comisie vor solicita acțiuni mai prompte din partea instituțiilor statului, astfel încât „oamenii din această regiune să se simtă mai protejați de către instituțiile statului și să nu lupte personal cu persoanele de la aceste posturi ilegale”.
  • DESCHIDE.MD denunță acțiuni ale membrilor PSRM, care au început distribuirea unor pliante cu realizările lui Igor Dodon în postura sa de președinte al R.Moldova. Acțiunea are loc cu cel puțin două luni de la startul oficial al campaniei electorale pentru alegerea președintelui R.Moldova, iar proiectele sociale și economice „lansate” de Dodon, prezentate „victorios” în pliantele difuzate de socialiști, au fost de fapt inițiate de Plahotniuc, menționează Deschide.md. Portalul mai arată că, potrivit Codului Electoral, agitația electorală se admite numai după înregistrarea oficială a concurentului electoral.
  • „Populismul lui Dodon poate provoca o daună ireversibilă mediului”, atenționează Ion Chișlea, în GAZETA DE CHIȘINĂU, precizând că este vorba despre o inițiativă privind utilizarea apelor din subteran pentru irigarea culturilor agricole, promovată insistent de șeful statului. Activiștii de mediu consideră că aceasta este făcută în scop electoral pe termen scurt, însă ar putea provoca o catastrofă de mediu și chiar una umanitară pe termen lung. Potrivit activistei Inei Coșeru, bunăoară, există informații despre presiuni asupra autorităților responsabile de mediu și gestionarea apelor pentru ca acestea să dea aviz pozitiv inițiativei populiste a președintelui. „Și toată această tevatură ține de contextul electoral pentru ca Dodon să se poată lăuda în toamnă că a soluționat problema agricultorilor fără să se gândească însă ce va fi cu agricultura și mediul în general pe termen lung”, notează jurnalistul.
  • MOLD STREET scrie că, în perioada aprilie-iunie 2020, de pe rutele din municipiul Chișinău au fost retrase 210 microbuze și, drept urmare, au mai rămas doar 532 de astfel de unități de transport în Capitală. În consecință, Direcția generală transport și căi de comunicații a Primăriei semnalează riscul ca de la 1 septembrie 2020, odată cu începerea anului școlar, municipalitatea să se confrunte cu probleme majore în asigurarea călătorilor cu transport public. Or, în condițiile în care pe timp de pandemie numărul de călători s-a diminuat semnificativ, fiind impuse și o serie de restricții privind numărul de călători sau suspendarea activității în zilele de odihnă, iar tariful a rămas neschimbat de aproape 20 de ani, veniturile transportatorilor au scăzut brusc. Astfel, mulți renunță la prestarea acestui serviciu, menționează Mold-Street. O soluție propusă de transportatori este suspendarea achitării taxei locale pentru prestarea serviciilor de transport pe rutele de microbuz, însă consilierii municipali se opun. Portalul observă, totodată, că taxa locală este aplicată doar în cazul microbuzelor, pe când transportul de călători cu troleibuze și autobuze este subvenționat anual cu circa 400 milioane lei din bugetul municipal.
  • De Ziua Constituției R.Moldova, NOI.MD preia opinia fostului vicepremier Alexandr Muravschi, potrivit căruia Legea Supremă are nevoie de o ajustare serioasă, „ în baza unui larg consens public”. Expertul le adresează felicitări celor cu care a participat împreună la elaborarea acestei Constituții și nu ezită să lanseze, din nou, reproșuri la adresa membrilor Curții Constituționale. „Amar a fost să vedem cum sanctuarul jurisdicției constituționale creat de noi – Curtea Constituțională – s-a transformat într-o adunătură de cetățeni ai altui stat, care, prin deciziile sale, au încălcat în mod repetat spiritul și litera legii supreme a Republicii Moldova”, afirmă el.
  • Activistul civic Vitalie Sprînceană dezvoltă, pe PLATZFORMA, o pledoarie pentru reconstrucția urbană a Chișinăului post-pandemie. Autorul observă că pandemia Covid-19 nu a făcut decât să amplifice și să exacerbeze problemele orașului. „Hiperdezvoltarea în centrul orașului și subdezvoltarea în cartierele periferice, automobilo-centrismul, insuficiența crescândă a infrastructurii urbane de socializare, recreere, sport și activități culturale, inegalitățile economice și cele de acces la infrastructură urbană, dispariția accelerată a spațiilor verzi în cartiere, participarea scăzută a comunității în procesul decizional, excluderea diverselor grupuri, moda ”urbanismului de instagram” – sunt câteva din simptomele unui oraș care nu funcționează nici în vremuri ”normale”, și cu atât mai puțin într-un context pandemic”, menționează Vitalie Sprînceană. În acest context, el consideră că pandemia Covid-19 e un moment în care s-ar cere ca autoritățile să apese un buton Stop! și să regândească întreaga dezvoltare a orașului.
  • RADIO CHIȘINĂU îl citează pe analistul politic Victor Ciobanu, care crede că Igor Dodon este gata să sacrifice totul de dragul celui de-al doilea mandat prezidențial. Totodată, tot mai mulți oameni înțeleg că de la un al doilea mandat al lui Igor Dodon nu te poți aștepta la nimic bun, spune expertul. „Acest lucru se poate observa în toate sondajele, inclusiv în sondajele socialiștilor, unde ratingul președintelui continuă să scadă. Își va aminti oare cineva ce a făcut Dodon cu adevărat important în patru ani? Cu excepția primei săptămâni, când a scos drapelul UE de pe președinție și a schimbat numele limbii pe site din RO în MD. Am scris atunci că planul de acțiuni a fost îndeplinit și mai mult nimic nu va fi, puteți să vă odihniți. Ce avem? Apariții la televizor, ședințe foto în lanuri de floarea-soarelui, porumb, grâu, călătorii prin toată țara cu un cortegiu de opt mașini”, punctează Victor Ciobanu.
  • UNIMEDIA reține scepticismul șefului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, cu privire la un vaccin anti-Covid-19 care să devină disponibil în R.Moldova pe parcursul acestui an. „Poate el va fi elaborat în lume, dar noi nu îl vom avea. După ce se elaborează, acesta se testează, trebuie să treacă în producere și abia apoi încep livrările. Însă R. Moldova nu este atractivă, pentru că este o țară cu consum mic”, a precizat el într-o emisiune la N4.
  • ZIARUL NAȚIONAL scoate în evidență „amuzamentul” cu care vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, a tratat „revolta” premierului Ion Chicu după nominalizarea Tamarei Chișca-Doneva, din dosarul „Gemenii”, pentru funcția de vicepreședinte al CSJ. Șeful Guvernului și-a exprimat chiar speranța că Parlamentul nu va aproba această decizie controversată a CSM. Cu titlu de replică, Slusari îl întreabă pe Chicu ce a făcut pentru reforma justiției în cele 9 luni de când conduce Guvernul. „În afară de partajări politice, societatea nu a văzut nimic. De ce nu ați recurs la evaluarea comprehensivă a judecătorilor și procurorilor, începând cu CSM? Care lăcustă politică v-a încurcat? Cea din Președinție? În situația creată, cea mai bună soluția pentru dvs. este demisia benevolă”, insistă Alexandru Slusari.

XS
SM
MD
LG