Linkuri accesibilitate

Cazul Clima: președinta a pus mai sus „interesul public” (Olesea Stamate)


Olesea Stamate, fostă ministră a Justiției, acum consilieră prezidențială pe probleme juridice (foto arhivă)

Anularea numirii judecătorului Vladislav Clima la conducerea Curții de Apel de către președinta Maia Sandu este justificată pentru că șefa statului „ a constat circumstanțe noi, necunoscute până acum, despre felul cum s-a desfășurat concursul” a argumentat fosta ministră a justiției, Olesea Stamate, în acest moment, consilieră prezidențială pentru probleme juridice. Într-un interviu cu Europa Libere, Olesea Stamate susține că: „Este mai presus interesul public ca astfel de numiri sa nu se producă cu încălcări ale legislației”. Ea a precizat că „mingea este acum în terenul Consiliului Superior al Magistraturii” care „ are mai multe opțiuni: ar putea să-și revadă hotărârea de numire, sau ar putea să sesizeze ANI, sau ar putea să nu întreprindă nimic.”

Președinta Maia Sandu, care a revocat recent decizia fostului președinte Igor Dodon de numire a lui Clima, a susținut că „doi membri ai CSM s-ar fi aflat, în momentul concursului, în conflict de interese”. Pentru moment, CSM nu se pronunță.

Revocarea a fost criticată nu numai de oponenții președintei dar și de mulți experți independenți, care a trag atenția că gestul președintei – la fel ca încercarea anterioară a Parlamentului de a o îndepărta din funcție pe președinta Curții Constituționale, Domnica Manole – subminează independența justiției. Fostul președinte al CC, Alexandru Tănase avertiza chiar că dosarul Clima va fi tranșat tot de Curtea Constituțională.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG