Linkuri accesibilitate

Cazul Maria Butina: „O Ana Chapman mult mai eficientă” (VIDEO)


Maria Butina: „O Ana Chapman mult mai eficientă”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:18 0:00

Un interviu Current Time TV.

Jurnalista Iulia Ioffe despre Maria Butina reținută în SUA sub acuzația de conspirație în favoarea guvernului rus.

Pe 16 iulie rusoaica Maria Butina a fost arestată la Washington. Ea a fost acuzată de „conspirație cu scopul de a lucra pentru guvernul rus”, dar pe 17 iulie un complet de jurați i-a agravat acuzațiile. Acum ea este acuzată de faptul că a acționat pe teritoriul SUA în calitate de „agent al guvernului rus”, dezvoltând relații cu cetățeni americani și pătrunzând în grupuri politice.

Pedeapsa maximă pentru complot este de cinci ani, iar pentru activitatea de agent de zece ani. Audierile în cazul ei încep pe 18 iulie.

Butina nu este acuzată de spionaj sau lucru pentru structurile de spionaj din Rusia. Avocatul respinge acuzațiile că Butina ar lucra ca agent al Rusiei.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiției SUA, din 2015 și până în februarie 2017 Butina a lucrat la indicația „unui oficial de rang înalt din conducerea Băncii Naționale, care anterior fusese membru al Parlamentului Federaţiei Ruse”. Numele oficialului nu este indicat, dar profilul corespunde unei singure persoane din conducerea Băncii - directorului adjunct Alexandr Torșin.

Torșin este un lobbist activ în domeniul armamentului, anterior el propunea crearea în Rusia a unei Asociații a deținătorilor de arme de foc, pe modelul celei americane.

Jurnalista americană Iulia Ioffe a fost una dintre primele care a scris despre Maria Butina, încă în 2012, când tânăra administra un stand de tir unde anterior se antrenaseră angajații KGB. Printre prietenii eu de atunci era și senatorul Alexandr Torșin.

Iulia Ioffe a fost invitata emisiunii lui Timur Olevski, de la postul de televiziune al Europei Libere, Current Time.

Iulia Ioffe: „Am aflat despre Butina după ce am dat de oameni care vroiau ca în Rusia să fie legalizate armele de foc. Mi se părea o idee monstruoasă.

Am luat legătura cu Maria Butina, am stat cu ea destul de mult timp. Ea chiar mi-a povestit cum a studiat la cursurile „Rusiei deschise” încă înainte de arestarea lui Hodorkovski. Cum dintr-un magazin de mobilă din Altai a ajuns la Moscova, unde a făcut cunoștință cu Torșin, a luat legătura cu NRA” (Asociația deținătorilor de arme de foc din SUA – n.n.)

Current Time: Este o tânără deșteaptă, care știe ce vrea? Cum ai descrie-o?

Iulia Ioffe: „Da, foarte.”

Current Time: Cine intra în cercul ei de cunoștințe?

Iulia Ioffe: „Erau în principal bărbați, după cum îmi amintesc, care erau pasionați de arme de foc și care erau, la fel, activiști. Din nou, erau alte vremuri – încă nu se strângea șurubul, era o societate civilă mai activă. Și ei încercau să promoveze o anumită reformă. Dar era mai degrabă o activitate la nivel de amatori.

Atunci, prin intermediul ei, l-am cunoscut pe Torșin. Am avut impresia că erau foarte apropiați.

Colegul meu Tim Mak, care acum lucrează la NPR, postul național de radio, a scris anterior pentru [publicația] Daily Beast despre Butina. El se pare că a fost printre primii jurnaliști americani care a observat legăturile acesteia, faptul că în activitatea ei cumva nu se leagă.

Mie ea îmi amintește o Ana Chapman mult mai eficientă, care nu doar mergea pe la tot felul de interviuri de angajare și evenimente, dar încerca să iasă în față, să facă cunoștință cu oameni influenți. Ea își lucra banii mult mai eficient.”

XS
SM
MD
LG