Linkuri accesibilitate

Cazul Navalnîi: ambasadorul rus la Londra convocat la ministerul de externe


Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi, septembrie 2019.

Ministrul britanic de externe Dominic Raab l-a convocat pe ambasadorul rus în Marea Britanie pentru a-şi exprima preocuparea faţă de otrăvirea opozantului Kremlinului Aleksei Navalnîi,. „Este complet inacceptabil că o armă chimică interzisă a fost folosită şi Rusia trebuie să efectueze o investigaţie deplină şi transparentă", a scris între altele Raab pe Twitter.

Navalnîi a fost otrăvit pe 20 august, în Rusia, cu un agent neurotoxic din familia Noviciok, au constatat medicii germani care-l tratează la Berlin.

În 2018, agentul neurotoxic Noviciok a fost folosit de agenți ruși în Anglia, împotriva fostului agent dublu Serghei Skirpal și a fiicei acestuia. Incidentul a provocat cel mai mare val de expulzări de diplomați între Occident și Rusia de la încheierea celui de la Doilea Război Mondial.

Luni, 7 septembrie, medicii spitalului berlinez Charite spun că politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi a fost scos din comă și reacționează la vorbire. Conducerea spitalului din Berlin a spus că starea lui Navalnîi s-a îmbunătățit suficient de mult, permițându-le doctorilor să-l scoată din starea de comă indusă medical și să-l decupleze treptat de la respirator. Doctorii au mai spus că el a reacționat la vorbire, dar au adăugat că „nu pot fi excluse consecințe pe termen lung ale otrăvirii grave” pe care a suferit-o.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG