Linkuri accesibilitate

Cazul Plahotniuc: Statele Unite și R.Moldova nu au încă un acord de asistență juridică (Stoianoglo)


Moldova - Alexandr Stoianoglo
Moldova - Alexandr Stoianoglo

Între R.Moldova și Statele Unite nu există încă un „acord bilateral de asistență juridică”, așa că o cerere de extrădare a fostului lider democrat Vlad Plahotniuc, dacă acesta se află în America, ar fi „destul de problematică”, a declarat Europei Libere procurorul general, Alexandru Stoianoglo.

Săptămâna trecută, președintele Igor Dodon, în ultimul episod al seriei sale video „Președintele răspunde” (postate pe pagina sa oficială de Facebook), spunea că „organele de anchetă vor cere partenerilor SUA, cred că în următoarele zile, extrădarea lui Plahotniuc”.

„Nu știu ce are în vedere d-ul Dodon” a comentat joi, 5 martie, Stoianoglo pentru Europa Liberă.

Procurorul General Alexandru Stoianoglu despre cazul V.Plahotniuc
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:23 0:00
Link direct

Mai mult, el a reamintit că nici măcar Interpolul nu a răspuns dacă-l va da sau nu în căutare internațională pe Vlad Plahotniuc, plecat din R.Moldova încă din vara anului trecut, imediat după căderea guvernului democrat.

Fostul vicepreședinte democrat Andrian Candu, confirma și el miercuri, pentru Europa Liberă, că Vlad Plahotniuc s-ar afla în Statele Unite deși este pe o listă de sancțiuni a Departamentului de stat.

În luna ianuarie, Statele Unite i-au aplicat sancțiuni de vizită oligarhului Vlad Plahotniuc și familiei sale pentru implicarea lui în acte de corupție „semnificative... care au subminat statul de drept și au compromis grav independența instituțiilor democratice moldovene”.

Autoritățile moldovene l-au anunțat pe Plahotniuc în căutare internațională și interstatală în octombrie 2019, acuzându-l de spălare de bani în proporții deosebit de mari, la aproape cinci luni după fuga acestuia în străinătate după pierderea puterii la începutul lunii iunie.​

XS
SM
MD
LG