Linkuri accesibilitate

CC anulează acordul de credit cu Rusia și „negocierile prin care s-a ajuns la acord” (V.Gribincea, CRJ)


Curtea Constituțională a decis că acordul de creditare dintre Federația Rusă și Republica Moldova este neconstituțional. Curtea a anulat și deciziile guvernului privind inițierea negocierilor și ratificarea acordului.

Creditul fusese aprobat deja de guvernul Chicu, dar pe 23 aprilie grupul parlamentar PRO Moldova (grup desprins din Partidul Democrat) a contestat la Curtea Constituțională acordul privind împrumutul de 200 de milioane de euro, pe motiv că ar pune în pericol economia națională. Acordul a fost ulterior contestat și de PAS, între altele cu argumentul că R. Moldova s-ar putea îndatora masiv față de Rusia, prin transformarea creditelor companiilor moldovenești luate de la băncile rusești în datorie către statul rus.

Într-un interviu acordat miercuri Europei Libere, lidera PAS, Maia Sandu avertiza: „Suntem în pragul unei alte fraude prin care se pot scurge miliarde din bugetul de stat”.

Într-un mesaj pe Facebook joi seară, președintele Igor Dodon a numit decizia Curții Constituționale drept „cinică, împotriva propriilor cetățeni”. În opinia sa, este o decizie „politizată” și „o lovitură dură aplicată milioanelor de moldoveni care așteptau ajutor din acești bani”. Dodon a mai scris că va face tot ce este necesar ca „sprijinul financiar din Federația Rusă blocat” de Curtea Constituțională să ajungă în Republica Moldova, însă nu au precizat cum anume.

Președintele Centrului pentru Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, a declarat la Europa Liberă: „Curtea Constituțională nu a anulat doar acordul de credit, ea a anulat și hotărârile prin care s-au inițiat negocierile, ceea ce înseamnă că efectul acestei hotărâri ar fi reînceperea întregului proces de negociere a acestui credit”.

Pe de altă parte, joi, tot la Europa Liberă, premierul Ion Chicu atrăgea atenția că dacă acest credit din Rusia va fi blocat, „guvernul trebuie să meargă în parlament, să solicite o rectificare spre minus, spre diminuarea bugetului și să taie cheltuieli de 4,2 miliarde de lei...”. Creditul din Rusia, preciza Chicu în interviul acordat înainte de decizia Curții Constituționale, ar acoperi cam 25% din actualul deficit bugetar.

XS
SM
MD
LG