Linkuri accesibilitate

CC constată: neconstituționale deciziile majorității parlamentare de a schimba componența Curții


Protest organizat luni, 26 aprilie de PAS pentru independența Curții Constituționale, Chișinău.

Curtea Constituțională a declarat neconstituționale hotărârile Parlamentului de vineri, 23 aprilie, prin care a fost anulată numirea Domnicăi Manole în funcția de judecător la CC și a fost numit un alt judecător, Boris Lupașcu, un apropiat socialiștilor. Scurt timp înainte de această decizie, Lupașcu ceruse oricum anularea deciziei prin care era numit la Curtea Constituțională, a relatat Ziarul de Gardă.

Sesizarea care a dus la decizia de astăzi a Curții Constituționae fusese depusă de deputații Sergiu Litvinenco (PAS) și Dinu Plângău (Platforma DA). Aceștia calificaseră cele două hotărâri drept un atac la adresa independenței Curții Constituționale, considerând că au la bază scopuri politice.

Reprezentantul Parlamentului a afirmat că deputații au fost în drept să-și anuleze propria hotărâre, deoarece ar fi fost depistate anumite încălcări la adoptare, iar hotărârea de vineri nu ar fi de competența Curții Constituționale ci de cea a instanțelor de drept comun, relatează Radio Chișinău.

Deciziile de vineri din Parlament privind schimbarea componenței Curții Constituționale au fost criticate și condamnate de diplomații străini acreditați la Chișinău, inclusiv de ambasadorii Uniunii Europene, Statelor Unite și României.

Miercuri, 28 aprilie, Curtea Constituțională trebuie să analizeze constituționalitatea deciziei Parlamentului de a impuse starea de urgență pe 60 de zile, în scopul de a limita răspândirea pandemiei de coronavirus. Starea de urgență expiră la sfârșitul lunii mai. În funcție de această decizie, președinta Maia Sandu poate decide data la care este dizolvat Parlamentul și implicit data la care vor avea loc alegerile generale anticipate.

Partidul Socialiștilor, principala forță din Parlament, vrea să negocieze data la care vor avea loc alegerile anticipate dar și măsurile care ar urma să fie luate până la aceste alegeri. Într-un interviu cu Europa Liberă, liderul fracțiunii socialiștilor,Corneliu Furculiță a precizat că „ încă de joi (n.r. de săptămâna trecută) , noi am avut o întâlnire împreună cu dl Igor Grosu și am convenit să demarăm un ciclu de consultări privitor la declanșarea alegerilor anticipate”.

El a calificat votul majorității parlamentare de vineri, condusă de socialiști, de a revoca numirea Domnicăi Manole la CC drept un „ pas politico-juridic” iar reacția PAS de a contesta această decizie și a chema la proteste pentru apărarea independenței CC drept o reacție „emoțională”. Furculiță susține că rădăcina problemei este în decizia anterioară a Curții de a permite dizolvarea Parlametului; „decizia CC care a constatat circumstanțe de dizolvare a parlamentului este neconstituțională... deoarece există o majoritate gata să înainteze un prim-ministru” a mai argumentat Furculiță în interviul cu Europa Liberă.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG