Linkuri accesibilitate

Curtea Constituțională din România confirmă supremația legislației naționale asupra celei europene


Curtea Europeană de Justiției, Luxembourg (foto arhivă, ianuarie 2017).
Curtea Europeană de Justiției, Luxembourg (foto arhivă, ianuarie 2017).

Curtea Constituțională din România a confirmat marți, 9 noiembrie că legislația națională este mai presus decât cea europeană. CC a anunțat într-un document oficial că nu își va schimba decizia din 8 iunie 2021, acuzată de Comisia Europeană că încalcă dreptul UE, și anume că Secția Specială de anchetare a magistraților este constituțională, iar desființarea ei nu poate fi decisă decât de Parlament, în ciuda unei hotărâri a Curții de Justiție a UE.

Ca urmare a deciziei CCR, Comisia Europeană a trimis Guvernului României în luna octombrie o scrisoare în care cere clarificări privind decizia CCR 390 din 2021, care neagă dreptul UE. Acesta este primul pas procedural spre declanșarea procedurii de infringement (sancționarea unui stat membru care nu respectă dreptul UE).

În răspunsul oficial la scrisoarea Comisiei Europene, Curtea Constituțională condusă de Valer Dorneanu arată că ”în contextul actual constituțional, Decizia nr.390/2021 nu poate fi modificată. În realitate, dacă se dorește desființarea SIIJ, aceasta se poate realiza numai prin lege adoptată de Parlament”.

Principalul partid de opoziție, Partidul Social Deocrat, care se pregătește să intre la guvernare alături de Partidul Național Liberal și UDMR a declarat déjà că nu susține desființarea Secției Speciale de anchetare a magistraților.

Uniunea Europeană se află într-un conflict similar cu Polonia, unde de asemenea, Curtea Supremă de Justiție a confirmat supremația legislației naționale asupra celei europene. În consecință, Curtea Europeană de Justiție a anunțat pe 27 octombrie că a ordonat Poloniei să plătească penalități de un milion de euro pe zi pentru că nu a suspendat camera disciplinară a Curții Supreme de Justiție de la Varșovia, așa cum a cerut Curtea Europeană.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG