Linkuri accesibilitate

Ce șanse au dictaturile să supraviețuiască pandemiei?


Anders Aslund, economist suedez și cercetător la think-tankul Consiliul Atlantic din Washington, crede că Rusia va „arăta foarte diferit” după pandemia de coronavirus și se așteaptă ca prețurile joase la petrol să împingă societatea rusă spre democrație.

Ce șansă au dictaturile să reziste crizei petrolului?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:59 0:00



Anders Aslund, economist suedez și cercetător la think-tankul Consiliul Atlantic din Washington, crede că Rusia va „arăta foarte diferit” după pandemia de coronavirus și se așteaptă ca prețurile joase la petrol să împingă societatea rusă spre democrație.

„Dictaturilor le este greu să supraviețuiască unor astfel de crize”, zice Aslund într-un email unde răspunde întrebărilor Europei Libere.

Guvernele din întreaga lume au impus restricții pentru afaceri și cetățeni în încercarea de a încetini răspândirea coronavirusului, ceea ce, în consecință, a dus la o recesiune economică și la prăbușirea prețurilor la petrol.

Această cădere a prețurilor a găurit bugetele și a devaluat valutele țărilor care se bazează pe exporturile de petrol și gaz, precum Rusia și alte foste republici sovietice – Azerbaidjan, Kazahstan și Turkmenistan.

Prețurile joase la petrol oferă noi oportunități pentru libertate și democrație în Rusia

„Pandemia poate transforma profund unele state post-sovietice”, spune Aslund, care e de părere că „prețurile joase la petrol sunt propice democrație. „Prețurile la petrol au fost joase între 1981 și 2000, când Rusia a devenit și a fost relativ democratică și liberă. Prețurile joase la petrol oferă noi oportunități pentru libertate și democrație în Rusia”, mai scrie Aslund, care de-a lungul carierei sale a fost consilier în guvernele din Rusia, Kârgâzstan și Ucraina.

„Țările post-sovietice s-au obișnuit cu cleptocrații autoritare sau, în unele cazuri, cu o corupție haotică”, afirmă economistul.

„Niciuna nu e benefică pentru populație, care va opt pentru democrație și libertate dacă se va ivi oportunitatea”, scrie Aslund. Potrivit lui, scăderea prețului la petrol „va lăsa conducătorii autoritari cu mai puține resurse”.

În Rusia, președintele Vladimir Putin le-a dat liderilor regionali autonomie în lupta cu coronavirusul, iar Aslund crede că Putin „pare să încerce să evite responsabilitatea pentru măsurile de austeritate, deși anume în astfel de situații de criză puterea centralizată poate fi de folos”.

Guvernatorii din regiunile Rusiei „au fost numiți ca să primească și să execute ordinele de Kremlin, nu ca să ia inițiativa în mâinele lor, așa că ei nu sunt potriviți pentru situația curentă”, mai explică Aslund.

XS
SM
MD
LG