Linkuri accesibilitate

Ce se întâmplă cu uzina Dacia? Circa 60% dintre români nu mai vor să-și cumpere mașină nouă


Pe fondul unor dificultăți financiare independente de criza determinată de epidemie, compania franceză Renault a anunțat suspendarea proiectelor de dezvoltare la uzinele din România şi Maroc, ca parte a unui plan de reducere a costurilor la nivel global.

Anunțul vine și după ce premierul de la Paris, Édouard Philippe a declarat că guvernul francez va fi „intransigent” cu „păstrarea” fabricilor Renault în Franța, în cazul în care constructorul auto își confirmă voința de a închide patru fabrici de pe teritoriul acestei țări. Statul francez este acționar la Renault și de aceea premierul Philippe a accentuat că Franța trebuie să rămână „centrul mondial de inginerie, cercetare, inovare și dezvoltare pentru Renault”.

Producătorul francez de automobile a menționat un plan pe trei ani care prevede concedieri masive: 4600 de locuri de muncă în Franța și alte 10.000 în celelalte țări în care se află uzine Renault.

În România, Renault are trei divizii distincte, una de proiectare și inginerie, unde lucrează în jur de 2000 de ingineri și tehnicieni (Renault Technologie Roumanie), una de producție (Automobile Dacia) unde lucrează 17 000 de muncitori și specialiști plus o a treia, de comercializare a mașinilor produse în România (Renault Commercial Roumanie). Cifra de afaceri a celor trei divizii ale Grupului Renault au avut anul trecut o cifră de afaceri de aproape 7 miliarde de euro.

Premierul român, Ludovic Orban a precizat astăzi că, că din discuțiile pe care le-a avut liderii uzinei de la Mioveni, nu a rezultat că urmează să fie făcute concedieri și printre muncitorii români, dar din cele spuse de șeful guvernului român nu există nici garanții că nu vor exista oameni dați afară.

Compania Renault anunța încă din februarie, înainte ca epidemia să se extindă pe continent că intenționează să-și închidă o parte dintre uzine. Anii trecuți s-a pus dealtfel de mai multe ori problema mutării producției din România în Maroc cu argumentele că acolo forța de muncă este mult mai ieftină, iar transportul mai ieftin și mai ușor de făcut, direct prin traversarea Mediteranei. Guvernele autohtone au amânat mereu construirea autostrăzii care să lege uzina, aflată lângă Pitești, cu o autostradă care să ducă spre Occident.

S-au împlinit de curând 15 ani, de când a început comercializarea berlinei Logan în Europa, unul din marile succese al uzinelor Dacia și peste 50 de ani de când a fost produs primul autoturism Dacia 1100.

La prima Dacie 1100
La prima Dacie 1100

Renault a cumpărat uzina Dacia în 1999 cu intenția declarată de a profita de poziția geografică a fabricii și de a produce cea mai ieftină mașină de familie.

Nu se știe deci cum vor evolua lucrurile la uzina Renault din România, mai ales că numărul celor interesați să cumpere mașini în perioada a scăzut foarte mult, în condițiile în care 57% dintre români au declarant într-un sondaj IRES că nu vor mai achiziționa un autoturism anul acesta.

XS
SM
MD
LG