Linkuri accesibilitate

Ce vrea AUR: „exaltarea de a fi parte dintr-un întreg numit România"


AUR leader George Simion / Protest against anti-COVID measures in Bucharest. Inquam Photos / Octav Ganea
AUR leader George Simion / Protest against anti-COVID measures in Bucharest. Inquam Photos / Octav Ganea

De la intrarea în Legislativ cu un scor de 9%, partidul Alianța pentru Unirea Românilor s-a dovedit mai degrabă o formațiune antisistem, decât una care se conformează regulilor democrației parlamentare. Astfel jocul politic configurat de AUR a avut loc mai degrabă în stradă, decât în Parlament. Alianța pentru Unirea Românilor a organizat în ultimele luni zeci de manifestații, peste tot în țară, militând împotriva restricțiilor impuse pentru combaterea pandemiei de coronavirus. La aceste proteste au participat uneori chiar sute de oameni, fără măști de protecție strigând sloganuri anti-guvernamentale și împotriva noilor reguli sanitare.

Liderii AUR au vorbit în ultimele luni despre „măsuri dictatoriale” și „complicitatea întregii clase politice” la o „tiranie mediatică” prin care s-ar promova „vaccinuri experimentale”.

Partidul Alianța pentru Unirea Românilor mizează mai mult pe propagandă, decât pe acțiuni parlamentare. Discursul radical al liderilor AUR, naționalist și anti-restricții este rostogolit pe rețelele sociale, mai ales pe Facebook, unde liderii formațiunii folosesc mai multe conturi și un algoritm de răspândire bine pus la punct de specialiști în IT.

În Parlament, s-au remarcat două personaje: Diana Șoșoacă, exclusă între timp pentru indisciplină din AUR, dar care bruiat luni de zile ședințele Senatului și filosoful Sorin Lavric, cunoscut pentru discursurile lui misogine și rasiste, care a ținut neapărat să omagieze de la tribuna Camerei Superioare a Parlamentului României personaje controversate, care au făcut parte din Mișcarea Legionară. A vorbit astfel despre Valeriu Gafencu, la 100 de ani de la nașterea lui, ca despre un „sfânt al închisorilor” și un „simbol al jertfei creștine”. Senatorul AUR a făcut un laudațio și pentru Mircea Vulcănescu,inclusiv într-o discuție cu purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.

Ambasadorul Israelului la București a reamintit, însă că Vulcănescu a fost membru al Cabinetului lui Ion Antonescu si direct implicat in jefuirea evreilor din timpul Holocaustului din Romania, alaturi de alti membri ai Miscarii Legionare.

Sorin Lavric, cumva ideologul AUR, a trasat încă de la început direcția acestui partid, precizând că în următorii patru ani vor fi dizlocate din Parlament partidele tradiționale, iar AUR va aduce „exaltarea de a fi parte dintr-un intreg numit Romania", fiindcă Alianța pentru Unirea Românilor vrea „o Romanie sub spectrul lui Hristos" .

Naționalism, misticism, homofobie, promisiuni și propaganda electorală făcută mai cu semaă de co-președintele AUR, Claudiu Târziu în Republica Moldova, acestea sunt axele noii formațiuni, care pe de altă parte nu are proiecte economice sau sociale concrete.

XS
SM
MD
LG