Linkuri accesibilitate

„Cea mai mare luptă identitară, dar și geopolitică este bătălia pentru primăria Chișinău” (Contributors.ro)


Ziare româneşti

Revista presei românești.

Platforma contributors preia un articol apărut pe europuls, sub semnătura lui Laurențiu Pleșca despre importanța alegerilor locale din 20 octombrie în Republica Moldova. „Cea mai mare luptă identitară, dar și geopolitică este bătălia pentru primăria Chișinău”, scrie autorul, notând că, indiferent de ce spun partidele, va fi, ca întotdeauna, o bătălie între vectorii Est și Vest. Blocul ACUM susține că nu va introduce factorul geopolitic în discursul electoral. Laurențiu Pleșca nu crede că se poate, iar dacă Andrei Năstase, candidatul Blocului ACUM la primăria capitalei, se va lipsi de acest element, merge la pierdere.

„Acei candidați care au abordat vectorul pro-rus în alegerile pentru Chișinău, au pierdut mereu în fața candidaților cu aspirații pro-europene”. În ciuda faptului că e tot mai criticat, blocul ACUM a înregistrat reușite într-un timp foarte scurt destule, scrie comentatorul: „restabilirea relațiilor economice cu Uniunea Europeană și Statele Unite, prin oferirea primelor fonduri nerambursabile, (…); revenirea la sistemul electoral de vot proporțional și anularea sistemului de vot mixt (care îi favoriza în trecut pe socialiști și democrați); elucidarea mai multor scheme de contrabandă (…); încercarea de depolitizare a mai multor instituții și organizarea concursurilor pentru funcții, aspect la care s-au observat (însă) multe gafe intenționate sau nu”.

Un lucru e clar, susține autorul articolului publicat de contributors.ro : „partidul care va câștiga lupta pentru Primăria Chișinău ar putea schimba radical mersul lucrurilor în Republica Moldova. Ori în sensul înclinării balanței puterii pentru ca ACUM să obțină mai multe mandate, ori din contră, obținerea pe termen lung a unei majorități simple a partidului pro-rus al lui Dodon”.

O analiză LARICS semnată de Horia Blidaru și apărută pe blogurile Adevărul remarcă schimbarea de ton a președintele parlamentului Ungariei la taberele de vară organizate de UDMR în Transilvania. Nota moderată a apărut, scrie Blidaru, „nu pentru că ar fi Centenarul primei eliberări a Budapestei de către Armata Română, ci pentru că Ungaria e în plină ofensivă internaţională pentru a obţine beneficii de pe urma gazului românesc din Marea Neagră”. De altfeșl, discursul președintelui parlamentului de la Budapesta a fost compensat, pe obișnuitul ton revizionist, de alți vorbitori oficiali, de unde replici ale Ministerului român de Externe și respectiv a președintelui Academiei Române.

Ioana Ene Dogioiu face o analiză a mișcărilor foarte rapide de pe scena politică internă pe site-ul ziare.com. Se ocupă în mod special de propunerea de înlocuitor la șefia Senatului după demisia lui Călin Popescu Tăriceanu. Premierul Viorica Dăncilă l-a propus fără consultarea Partidului Social-Democrat pe Teodor Meleșcanu, un personaj politic descris aici ca traseist notoriu și trădător de vocație. Rolul său ar fi să rupă ALDE și să păstreze cumva formațiunea la guvernare, salvând astfel poziția lui Dăncilă. Ioana Ene arată ce anume poate contracara această tactică: frustrarea pesediștilor, între care se găseau destui aspiranți la această funcție, și președintele Klaus Iohannis. Acesta din urmă poate pune punct tacticii lui Dăncilă de a amâna cât mai mult prezentarea în Parlament a noului guvern PSD dacă nu acceptă niciunul dintre interimarii propuși, sau dacă refuză eventualii noi miniștri ALDE în guvern. Ambele gesturi vor avea însă costuri electorale pentru președinte. Iohannis, spune Ioana Ene-Dogioiu, va avea nevoie de ceva voturi de la PSD în turul al doilea.

XS
SM
MD
LG