Linkuri accesibilitate

CEC dispune de 42,31 milioane de lei pentru finanțarea partidelor politice în 2022


Comisia Electorală Centrală are la dispoziție în acest an 42,31 milioane de lei pentru finanțarea partidelor politice, ceea ce este cu 8 milioane de lei mai mult ca anul trecut. Suma urmează a fi distribuită partidelor politice conform performanțelor pe care acestea le-au obținut la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020 și alegerile locale generale din 2019, transmite agenția de știri IPN.

Partidele politice au dreptul să primească anual finanțare de la bugetul de stat, prin intermediul CEC. Subvențiile se distribuie conform criteriilor prevăzute în Legea partidelor politice. Aceasta înseamnă, câte 30% proporțional cu performanțele obținute la alegerile parlamentare și locale generale, 15% conform rezultatelor obținute în alegerile prezidențiale, câte 7,5% proporțional cu numărul femeilor alese efectiv în cadrul alegerilor parlamentare și alegerilor locale noi și câte 5% proporțional cu numărul de tineri aleși efectiv în rezultatul alegerilor parlamentare și alegerilor locale generale, a precizat președinta CEC, Angela Caraman, la un briefing de presă. În cazul blocurilor electorale, alocația se va împărți conform înțelegerii prealabile între membrii blocului. Iar în lipsa unei înțelegeri, conform numărului de mandate obținut pentru fiecare component.

Anual CEC aprobă cuantumul subvențiilor lunare reieșind din suma alocată din bugetul de stat. În acest an, cuantumul pentru fiecare vot valabil exprimat la alegerile din octombrie 2019 este de 0,36 lei, în cazul alegerilor prezidențiale din 2020 – 0,57 lei, iar pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021 – 0,71 lei pentru fiecare vot valabil exprimat. În comparație cu anul trecut, subvenția lunară per vor s-a dublat.

Cuantumul subvenției lunare pentru fiecare femeie aleasă la alegerile parlamentare anticipate e de 6 567 lei, iar în cadrul alegerilor locale din 2019 este de 63 de lei. Pentru fiecare tânăr – 10 945 de lei și, respectiv, – 103,68 lei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG