Linkuri accesibilitate

CEDO a condamnat din nou Rusia în cazul fermierilor din Dubăsari


Curtea Europeană a Drepturilor Omului a recunoscut din nou Rusia vinovată pentru încălcarea dreptului la proprietate al fermierilor din raionul Dubăsari. Sentința a fost pronunțată marți, 18 februarie, în cea de a doua cauză a fermierilor din raionul Dubăsari (Oprea și alții împotriva Moldovei și Rusiei), a căror terenuri au fost sechestrate de către administrația secesionistă de la Tiraspol, anunță Asociația „Promo-Lex”.

Rusia este acuzată de CEDO de violarea prevederilor Convenției Europene privind dreptul de proprietate sau dreptul de folosință asupra cotelor de teren. Este constatată și lipsa unui remediu efectiv la nivel național în legătură cu violările acestor drepturi.

„Consecințele abuzurilor din anul 2004 comise de către administrația secesionistă, care a blocat accesul la terenuri și a preluat controlul asupra acestora se resimt și la momentul de față. Aparent problema ar fi fost soluționată, prin instituirea unor mecanisme ce ar asigura accesul la terenurile aflate în proprietate privată, totuși încă nu se cunoaște cât de sustenabile sunt acestea, având în vedere că administrația de la Tiraspol deseori încalcă angajamentele asumate”, a declarat Alexandru Postica, Directorul Programului Drepturile Omului, Asociația Promo-LEX.

Curtea a dispus încasarea prejudiciului de 63 000 Euro pentru cei 42 de reclamanți și suma de 4 000 Euro pentru costuri și cheltuieli de reprezentare.

Promo-LEX arată că problema terenurilor agricole, aflate după traseul rutier Tiraspol-Dubăsari-Rîbniţa a apărut în 1998, atunci când administrația de la Tiraspol a instalat posture de control. La finele sezonului agricol 2004, reclamanților li s-a interzis accesul spre proprietățile lor, astfel aceștia au suport pierderi de zeci de milioane de lei, fapt ce s-a repetat și în următorul sezon agricol în 2005.

CEDO a mai condamnat Rusia într-un dosar similar în 2018, se precizează în comunicatul Promo-LEX.

XS
SM
MD
LG