Linkuri accesibilitate

CEDO: Negarea Holocaustului nu poate fi protejată de dreptul la libera exprimare


CEDO
CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că negarea Holocaustului nu poate fi protejată de dreptul la libera exprimare, informează Radio France Internationale. CEDO a luat această decizie în cazul unui politician care a contestat condamnarea sa în Germania.

În decizia Pastörs v. Germania, publicată zilele trecute și în limba română, CEDO a respins toate cele trei presupuse încălcări ale Convenței Europene a Drepturilor Omului invocate de reclamant împotriva deciziilor instanțelor din Germania. Reclamantul, Udo Pastörs, a fost condamnat în 2012 pentru afirmații negaționiste făcute în 2010 în parlamentul landului Mecklenburg Pomerania Inferioară, în calitate de deputat al Partidului Național Democrat (extrema dreaptă).

„În cazul reclamantului, declarațiile sale au demonstrat, pe de o parte, disprețul față de victimele Holocaustului, fapt care era în favoarea declarării incompatibilității ratione materiae a cererii cu prevederile Convenției. De cealaltă parte, declarațiile au fost făcute de un membru al Parlamentului, în timpul unei sesiuni parlamentare, astfel încât putea atrage un nivel ridicat de protecție, iar orice ingerință în acestea presupunea analiza amănunțită a Curții”, se spune în motivarea deciziei CEDO.

RFI citează mai departe din decizia CEDO. „Reclamantul a exprimat în mod deliberat neadevăruri pentru a defăima evreii și persecuțiile pe care le-au suferit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Afirmațiile imputate ale reclamantului au afectat demnitatea evreilor în măsura în care au justificat un răspuns de ordin penal. Chiar dacă pedepsirea reclamantului cu opt ani de închisoare cu suspendare constituia o sancțiune semnificativă, autoritățile naționale au prezentat motive relevante și suficiente și nu și-au depășit marja de apreciere. Prin urmare, ingerința a fost proporțională cu scopul legitim urmărit și „necesară într-o societate democratică”. Nu a existat nicio aparență de încălcare a articolului 10”, conchide Curtea Europeană, constatând că reclamația lui Pastörs este inadmisibilă și implicit că negarea Holocaustului nu este acoperită de dreptul la libera exprimare.

CEDO a mai adoptat o decizie similară în 2003, reamintește RFI, când a respins ca neadmisibilă acțiunea lui Roger Garaudy care fusese condamnat în Franța pentru negarea Holocaustului.

XS
SM
MD
LG