Linkuri accesibilitate

Cehia și Slovacia acuză Moscova de rescrierea istoriei (VIDEO)


Trupele Pactului de la Varșovia la invazia Cehoslovaciei în 1968 (imagine video a fotografului Libor Hajsky)
Trupele Pactului de la Varșovia la invazia Cehoslovaciei în 1968 (imagine video a fotografului Libor Hajsky)

Într-un proiect de actualizare a „Legii federale rusești a veteranilor” se vrobește de „îndeplinirea misiunii de contracarare a tentativei de lovitură de stat și de stabilizare a situației” din Cehoslovacia.

Cehia și Slovacia s-au declarat îngrijorate de o tentativă rusească de a reinterpreta invadarea Cehoslovaciei din 1968 ca pe un eveniment pozitiv, în cadrul unei legi revizuite a veteranilor de război.

Guvernele Cehiei și Slovaciei au criticat în declarații de presă felul cum este descrisă într-un proiect legislativ rusesc invadarea Cehoslovaciei în 1968 de către trupele unor țări din Pactul de la Varșovia, în frunte cu Uniunea Sovietică.

Noua lege rusească, înaintată de deputatul comunist Iuri Sinelșcikov, prevede includerea în categoria veteranilor de război a rușilor care au participat la „Operațiunea Dunărea”, cum i s-a spus intrării în Cehoslovacia la 21 august 1968 a trupelor Bulgariei, Ungariei, Poloniei, Uniunii Sovietice, cu sprijinul RDG, pentru curmarea reformelor politice cunoscute sub numele „Primăvara de la Praga”.

1968. Cum a zdrobit Uniunea Sovietică Primăvara de la Praga
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:41 0:00

Într-un comunicat de presă al Ministerului ceh de Externe, din 3 iunie, se spune că în vreme ce politicile sociale țin de competența fiecărei țări în parte, Cehia este „neliniștită” de felul cum este motivată propunerea de schimbare a Legii veteranilor. Potrivit proiectului, participanții la operațiunea din 1968 ar urma să fie recompensați pentru „îndeplinirea misiunilor în condițiile contracarării tentativei de lovitură de stat și ale asigurării stabilizării situației” din Cehoslovacia.

Ocupaţia '68
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:10:34 0:00

În comunicatul „externelor” de la Praga se amintește că în august 1968 Cehoslovacia a fost ocupată militar, „în contradicție flagrantă cu dreptul internațional, cu voința conducătorilor de atunci ai statului și a marii majorități a cetățenilor ei”.

Comunicatul ceh mai amintește că în acordul de prietenie încheiat de Cehia cu F. Rusă în 1993, semnat de Boris Elțîn, se condamnă „folosirea inacceptabilă a forței împotriva Cehoslovaciei în 1968” și menținerea trupelor sovietice pe teritoriul ei, până după căderea Cortinei de fier.

Dacă legislația rusă ar fi aprobată, ar fi prima oară după prăbușirea comunismului când invadarea Cehoslovaciei ar fi caracterizată pozitiv într-un document oficial rusesc.

Inițiativa legislativă rusească a fost criticată și de președintele ceh Milos Zeman, cunoscut altfel pentru vederi mai degrabă pro-rusești, care a reiterat luni prin vocea purtătorului său de cuvânt părerea că invazia din 1968 a fost „o crimă”.

O reacție de condamnare a avut guvernul slovac, care a informat că nemulțumirea Bratislavei va fi comunicată direct Moscovei cu ocazia vizitelor pe care vor face acolo curând ministrul slovac de externe, Miroslav Lajcak și premierul Peter Pellegrini, care ar urma să fie primit de președintele Vladimir Putin.

Unii politicieni cehi au avut reacții și mai critice: președintele fracțiunii creștin-democrate din parlamentul ceh, Jan Bartošek, a spus că înțelege nevoia comuniștilor ruși de a „face din ocupanți veterani și eroi”, dar ar fi mai bine să li se mărească pensiile, în loc să fie „aprobată” ocuparea Cehoslovaciei.

Site-ul ceh Echo24.cz notează că autorul controversatei inițiative legislative rusești, deputatul Iuri Sinelșcikov, el însuși participant la invazia din 1968, nu este la prima încercare de a obține aprobare parlamentară pentru proiectul său legislativ, iar șansele să reușească nu sunt prea mari nici de data aceasta. Ministerul apărării de la Moscova nu a îmbrățișat în trecut proiectul, motivând că în Cehoslovacia anului 1968 nu s-au dat lupte, așa că participanții nu merită statut de veteran de război.

Președintele Vladimir Putin și-a cerut scuze de mai multe ori pentru ocuparea Cehoslovaciei.

Revenirea de către unii ruși, mai ales în presă, la viziunea sovietică asupra anului 1968, aceea că sovieticii au salvat Cehoslovacia de puci, haos, cădere sub dominație americană ș.a.m.d., creează însă periodic tensiuni între Praga și Moscova. Un asemenea episod s-a produs în toamna anului 2017, când televiziunea armatei rusești, Zvezda, a transmis un documentar în care glorifica curajul militarilor ruși care au ocupat Cehoslovacia. Filmul a fost condamnat de toate forțele politice din Cehia.

Site-ul ceh Aktualne.cz notează că în Ucraina, participanții la invadarea Cehoslovaciei în 1968 au statut de veterani de război, ca și participanții la războiul din Afganistan. Diferența – față de Rusia – este că legea ucraineană nu evaluează „îndreptățirea” misiunilor pentru care sunt recompensați foștii participanți la operațiuni.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG