Linkuri accesibilitate

Cei cinci noi miniștri PD au depus jurământul în fața președintelui Igor Dodon


Igor Dodon
Igor Dodon

Cinci noi miniștri, din partea Partidului Democrat, au depus jurământul în fața președintelui Igor Dodon luni, la Chișinău, la câteva ore după ce PDM a fost cooptat la guvernare prin semnarea unui Acord de coaliție cu Partidul Socialiștilor (PSRM). Noua coaliție va avea 58 de voturi în parlamentul cu 101 de membri. În baza acordului, democrații au primit portofoliile apărării, economiei, externelor, educației și culturii, reintegrării țării.

Într-o alocuțiune rostită la ceremonia de învestire, președintele Dodon a spus că de acum înainte echipa guvernamentală va activa „și mai eficient”. Premierul Ion Chicu a declarat că executivul rămâne unul „tehnocrat” și va putea gestiona mai bine, grație noii majorități, „provocările”, începând cu criza epidemiei de Covid-19.

Semnând Acordul de coaliție, PSRM și PDM își oficializează cooperarea politică începută cu demiterea guvernului de coaliție al Maiei Sandu, anul trecut. Lidera socialiștilor, președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi, este citată luni de presă cu declarația că este „o coaliție absolut necesară” care creează „o platformă parlamentară majoritară de orientare social-democrată”. La rândul lui, liderul PD Pavel Filip a spus că în cadrul noii coaliții, formațiunea lui va avea rolul „foarte clar” de a asigura aplicarea Acordului de asociere a R. Moldova la UE.

XS
SM
MD
LG