Linkuri accesibilitate

„Cei din partea lui Plahotniuc nu-şi dau seama cât de gravă este această decizie iraţională” (Maia Sandu/ProTV)


„Nu pot avea loc alegeri libere și corecte în situația în care este aruncat la gunoi votul în capitala Republicii Moldova” (Oazu Nantoi/TVR Moldova/IPN).

Nevalidarea alegerilor locale menţinută de Curtea de Apel este fireşte cel mai comentat subiect în presă. Analistul politic Victor Ciobanu a spus la Jurnal TV că s-a aşteptat la o altă decizie din partea Curţii de Apel ţinând cont şi de reacţiile critice din exterior. „Toţi s-au exprimat în termeni duri şi UE, şi ambasada SUA. Semnalele au fost foarte clare, după care în mod normal Plahotniuc trebuia să dea comanda ca să se revină la normalitate. Iată cu nu s-a întâmplat. Mizele sunt foarte mari pentru Plahotniuc”, susţine Victor Ciobanu.

Ex-ambasadorul Moldovei în SUA, Igor Munteanu, menţionează şi el că e oarecum stranie decizia Curţii de Apel. „Probabil din naivitatea credeam că decizia primei instanţe a fost o gafă şi că instanţele superioare o vor corecta. Dar după ce am văzut ultima decizie înţeleg că e o eroare de sistem care e legată de funcţionarea unei caste care protejează interesele partidului de la guvernare”, afirmă Igor Munteanu.

Revista presei cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:16 0:00
Link direct

Avocatul Ştefan Gligor anticipează că instanţa supremă va menţine aceeaşi decizie şi nu va valida mandatul primarului ales Andrei Năstase. „Miza pe sistemul judecătoresc este una principală pentru regimul Plahotniuc. judecătorii sunt oamenii care vor asigura acoperirea juridică şi care la nevoie vor invalida alegerile de orice fel, inclusiv cele din circumscripţiile uninominale, acolo unde PD va pierde dar va avea nevoie de oamenii săi pentru a obţine o majoritate în Parlament”, consideră Ştefan Gligor.

ProTV Chişinău o citează pe lidera PAS, Maia Sandu, spunând că este o decizie foarte dură şi nu poate fi explicată. „Cei din partea lui Plahotniuc nu-şi dau seama cât de gravă este această decizie iraţională. Nu este o noutate cine controlează justiția în Moldova. Trebuie sa înțelegem ca Plahotniuc trebuie oprit astăzi, dacă îl lăsăm să anuleze alegerile din Chișinău, data viitoare când cetățenii vor merge la vot nu vor mai avea acest vot”, spune Maia Sandu. Ea mai afirmă că dacă Curtea Suprema va menține aceasta decizie, înseamnă că „Plahotniuc declară război. Plahotniuc are de gând să se instaleze la putere. Ei vor sa fure votul de la alegerile parlamentare”, anticipează Maia Sandu.

Vicepreședintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, susține că decizia instanței de judecată nu pot fi numită juridică, dar nici politică. „Din păcate această decizie va avea foarte multe repercusiuni pentru Republica Moldova. Mă duce cu gândul la aceasta faptul că nu mai sunt chestiuni politice, ci am trecut într-o eră personală”, a spus Valeriu Munteanu la TV8, citat de IPN. Juristul Partidului Socialiștilor, Fadei Nagacevschi, nu exclude că Comisia Electorală Centrală ar putea solicita o explicare a hotărârilor de judecată și ar putea să se organizeze al treilea tur de scrutin cu candidații care au pierdut în turul întâi al localelor. Vicepreședintele Partidului Liberal Democrat, Alexandru Bujorean, consideră că Republica Moldova de câteva zile nu mai este o țară cu regim hibrid, ci o țară dictatorială și merge cu pași siguri spre un regim autocrat.

Deschide.md informează că Partidul Unităţii Naţionale (PUN) se alătură protestelor. „Nu a fost invalidat Andrei Năstase, a fost ucisă democrația tocmai cu arma cu care trebuia protejată: justiția”, afirmă președintele formaţiunii, Anatol Șalaru. El mai spune că „decizia justiției pune punct fragilei democrații ce mai exista în Republica Moldova, peste care a căzut cortina arbitrariului, a autoritarismului de tip Lukașenko, confirmând ceea ce spunea Stalin: nu contează cine votează, contează cine numără voturile”. Şalaru crede că din acest moment, Republica Moldova s-a așezat pentru mult timp în afara civilizației europene şi notează că protestele și nesupunerea civică au rămas ultimele arme ale cetățenilor.

Situația din Republica Moldova balansează în pragul unei catastrofe. Statul de drept nu există, iar perspectiva alegerilor parlamentare este distrusă, afirmă analistul politic Oazu Nantoi, comentând decizia Curţii de Apel. „Ceea ce se întâmplă este extrem de grav. Nu pot avea loc alegeri libere și corecte în situația în care este aruncat la gunoi votul în capitala Republicii Moldova, un drept fundamental. Și asta vorbește despre nivelul de degradare al acelui grup de persoane care impun asemenea decizii”, a declarat Oazu Nantoi la TVR Moldova, citat de IPN. Nantoi concluzionează că ceea ce se întâmplă demonstrează că se merge conștient pe linia uzurpării definitive a puterii, izolării internaționale a Republicii Moldova.

Politologul Dionis Cenuşă notează tot pe Facebook despre cât de importante sunt acum protestele pro statul de drept. „Desfășurarea protestelor pașnice este cel mai bun instrument pentru a pune presiune asupra guvernării, dar și a provoca reflexe de normalitate în interiorul sistemului, unde mai există porțiuni sănătoase”, scrie Cenuşă. El susţine că protestele au o semnificație enormă pentru cei care au votat în favoarea opoziției extra-parlamentară. „La Bruxelles, instituțiile și oficialii europeni vor să vadă că cetățenii vor schimbare și protestează pentru a schimba lucrurile. Presiunea din exterior este utilă și vitală pentru a disciplina sistemele politice oligarhizate, dar aceasta are nevoie de presiunea internă, care în fond reprezintă suveranitatea poporului, care nu poate fi înlocuită cu niciun fel de intervenție din exterior”, conchide Dionis Cenuşă.

XS
SM
MD
LG