Linkuri accesibilitate

CEJ: Un copil și părinții săi de același sex trebuie să fie recunoscuți ca familie


Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis la 14 decembrie că un copil și părinții săi de același sex trebuie să fie recunoscuți ca familie, iar copilului trebuie să i se elibereze un pașaport pentru a se putea bucura de dreptul la libera circulație în toate statele membre ale UE.

Decizia a fost luată într-un caz în care autoritățile din Bulgaria au refuzat să elibereze un certificat de naștere pentru fiica unui cuplu compus din două mame. Kalina Ivanova originară din Bulgaria și Jane Jones originară din Gibraltar locuiesc în Spania, unde s-a născut fiica lor, Sara, în 2019. Conform legislației spaniole actuale, copilul nu poate dobândi cetățenia spaniolă, pentru că nici Kalina, nici Jane nu sunt cetățene spaniole. Kalina a cerut cetățenia bulgară pentru Sara, dar autoritățile bulgare au respins cererea, argumentând că un copil nu poate avea două mame, și au refuzat să elibereze un certificat de naștere în care părinții sunt două persoane de același sex.

În Bulgaria, căsătoriile între persoane de același sex și parteneriatele înregistrate între persoane de același sex nu sunt recunoscute. Asociația pentru drepturile omului, ILGA Europe, a salutat „decizia de referință” a instanței europene, care obligă autoritățile bulgare să elibereze o carte de identitate pentru Sara. Prin această decizie, Curtea de Justiție a Uniunii Europene spune că, dacă un stat membru al UE recunoaște o relație parentală între un copil și părinții săi, atunci toate statele membre trebuie să facă la fel, pentru a-i asigura copilului dreptul la libera circulație, subliniază ILGA Europe.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG