Linkuri accesibilitate

Cel puțin cinci mii de oameni au fost răniți în urma exploziei din Beirut


Imagini cu drona de la locul exploziei din Beirut, Liban, 5 august, 2020.
Imagini cu drona de la locul exploziei din Beirut, Liban, 5 august, 2020.

Bilanțul victimelor în urma puternicei explozii care a zguduit Beirut-ul pe 4 august a ajuns la 137 de morți, iar salvatorii continuă căutările prin portul parțial distrus din capitala Libanului. Cel puțin cinci mii de oameni au fost răniți de deflagrația care a provocat pagube pe o rază mare în centrul orașului, iar autoritățile cred că numărul victimelor va crește.

Multe țări au oferit ajutoare umanitare și echipe de specialiști, iar președintele francez Emmanuel Macron, primul lider străin care vizitează Libanul după explozie, a făcut turul Beirut-ului, joi dimineață. Strângând mâna mai multor sinistrați, președintele francez a promis medicamente și alte ajutoare, în timp ce locuitorii Beirut-ului au scandat lozinci antiguvernamentale, relatează Reuters. Înainte de explozie, Libanul se confrunta cu o criză economică, bancară și a datoriilor. Macron a spus mulțimii că nu se află la Beirut pentru a da „un cec în alb” guvernului.

Autoritățile libaneze cred că explozia a fost cauzată de detonarea unei mari cantități de nitrat de amoniu. Substanța folosită la producerea îngrășămintelor, dar cu un puternic potențial exploziv, a fost stocată în port timp de peste șase ani, după ce a fost confiscată de pe un vas sechestrat din cauza datoriilor. Potrivit relatărilor de presă, vasul și marfa aparțineau unui om de afaceri rus, iar Agenția Navală a Republicii Moldova a confirmat că nava naviga sub pavilion moldovean în momentul sechestrării.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG