Linkuri accesibilitate

Cererea de extrădare a fondatorului WikiLeaks este examinată la Londra


Julian Assange, fondatorul WikiLeaks
Julian Assange, fondatorul WikiLeaks

Într-un tribunal din Londra, sub măsuri ridicate de securitate, începe audierea cererii Statelor Unite de extrădarea a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, acuzat în 18 cazuri de spionaj și furt de date. În total, Assange ar putea fi condamnat în America la 175 de ani închisoare.

Assange contestă extrădarea, susținând că în Statele Unite nu va avea șansa unui proces echitabil.


Capetele de acuzare sunt legate de decizia WikiLeakes de a publica în 2010 o mulțime de documente militare americane secrete. În 2016, WikiLeakes a publicat și datele sustrase din computerele Partidului Democrat, în ajunul alegerilor prezidențiale – o scurgere de informații care a subminat șansele candidatei democrate de atunci, Hillary Clinton, la președinție.

Ulterior, o anchetă oficială americană a stabilit că serviciile militare ruse de informații au fost cele care au „spart” computerele Partidului Democrat și au furnizat informațiile publicate de WikiLeaks, în cadrul unei campanii mai largi gândită să sprijine candidatura lui Donald Trump la Casa Albă.

Dar cele mai multe capete de acuzare împotriva lui Assage sunt legate de scurgerea de informații militare clasificate din 2010, între care și schimburi de mesaje diplomatice legate de campaniile militare americane din Irak și Afganistan.


Informațiile fuseseră sustrase de Chelsea Manning, analist în serviciile de informații ale armatei americane, care a fost condamnată la 35 ani închisoare. După șapte ani a fost amnistiată dar în martie anul trecut, Manning a fost arestată din nou după ce a refuzat să depună mărturie în procesului împotriva lui Assange.

Săptămâna trecută, avocații lui Assange au declarat că fondatorul WikiLeakes este pregătit să declare în tribunal că administrația Trump s-ar fi declarată dispusă să-l ierte dacă depune mărturie că Rusia nu a fost implicată în spargerea computerelor Partidului Democrat, în 2016.

Casa Albă a respins categoric această informație.

Audierile în tribunalul de la Londra vor dura o săptămână după care dosarul va fi reluat în mai, când cele două părți vor prezenta dovezi și martori. După care vor mai trece luni de zile până la un verdict. Ulterior, este oricum de așteptat ca partea care pierde să conteste decizia.

XS
SM
MD
LG