Linkuri accesibilitate

Chișinău: Orășelului European 2018 (GALERIE FOTO)


Uniunea Europeană: valori culturale individuale care trăiesc laolaltă și se respectă una pe alta..

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova organizează în acest weekend la Chișinău o nouă ediție a Orășelului European 2018. Ambasadele ţărilor membre UE și ale țărilor partenere organizează standuri cu mâncare tradiționala din țările lor, sărbătorind una din valorile esențiale ale Uniunii Europene, și anume multiculturalismul și păstrarea valorilor culturale ale țărilor membre.

Orășelul European a fost instalat, şi în acest an, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din Capitală, unde cultura europeană putea fi, în sensul direct al cuvântului, și gustată, dar și cântată.

La deschiderea oficială au participat ambasadorii statelor membre UE, spicherul democrat Andrian Candu şi premierul Pavel Filip.

Ambasadorul UE Peter Michalko a menţionat că e prima dată de la preluarea mandatului când participa sărbătorirea Zilei Europei în Moldova:

„Sunt bucuros să constat că relaţia dintre UE şi R. Moldova a ajuns la un grad înalt de profunzime şi interconectare. Avem un acord de asociere, inclusiv comerţ liberalizat care stă la baza sprijinului nostru amplu pentru reformarea economiei şi statului, pentru consolidarea democraţiei şi libertăţilor fundamentale. Împreună cu statele membre ale UE avem un singur obiectiv major, cel de a contribui la îmbunătățirea vieţii cetățenilor din R. Moldova.”

Spicherul democrat Andrian Candu a menţionat că modelul european este cel mai bun model de dezvoltare:

„Spre un astfel de model vrem şi R. Moldova să tindă şi tindem. Nu este uşor, dar în fiecare zi, câte un pic, câte un pas R. Moldova este mai aproape de regulile şi valorile europene. pe zi ce trece, cu muncă, sârguință şi răbdare ne integrăm în UE chiar dacă la ora asta suntem doar un stat asociat la UE.”

Câteva sute de oameni au venit să viziteze Orăşelul European, care tradiţional, a fost împărţit în mai multe zone, unde vizitatorii puteau afla despre cultura statelor membre ale UE, puteau gusta din mâncărurile tradiţionale ale acestora sau să se informeze despre zecile de proiecte investiţionale ale UE în R. Moldova. În acest an au fost amenajate şi două zone noi, şi anume alea Drepturilor Omului inaugurată în contextul aniversării a 70 de ani de la semnarea Declarației Universale a Drepturilor Omului şi o panoramă a celor mai cunoscute edificii din țările europene.

Şi în acest an cele mai aglomerate erau corturile gastronomice. Vizitatorilor au făcut cozi pentru a gusta din deliciile bucătăriei europene.

I-am întrebat pe câţiva vizitatori ce au aflat nou azi despre UE.

„Abia am venit. Prima dată sunt în acest Orăşel european şi sunt încântată de prestația fiecărei ţări în parte- este o atmosferă plăcută, cu tradiţii şi obiceiuri. Cred că o să aflu mai multe din pliante şi din literatura pe care am luat-o.”

„Sunt prezent în fiecare an la astfel de evenimente. Consider că sunt foarte binevenite pentru ca un număr cât mai mare de cetăţeni să cunoască despre UE şi să înţeleagă că singura şansă pentru R. Moldova este aderarea cât mai repede la UE, inclusiv şi prin România.

„Fiecare ţară arată cum contribuie la dezvoltarea R. Moldova şi fiecare îşi arată abilităţile şi afecţiunea faţă de ţara noastră.”

Europa Liberă: Simţiţi suportul pe care UE îl acordă Moldovei?

„Sigur. Se vede prin tot ce se face în jurul nostru. Ei sunt donatorii noştri principali de rând cu cetăţenii care sunt plecaţi.”

Europa Liberă: UE investeşte mulţi bani în R. Moldova, Dvs. simţiţi aceste investiţii? Vedeţi unde merg aceşti bani?

„Nu se văd aceste rezultate cu toate că miliarde sau milioane de euro sunt investiţi. Toţii aceşti bani populaţia nu-i vede. Cred că se fură. Trebuie să fie totul controlat de cei care dau aceşti bani. UE trebuie să controleze.”

Activitățile Orășelului European continuă până după miezul nopții și se vor încheia cu un concert susținut de vedetele autohtone și transmisiunea în direct a Concursului Eurovision.

Duminică, în Orășelul European va fi lansat Festivalul de film şi cultură Europeană, iar pe parcursul zilei vor fi proiectate mai multe pelicule.

Caravana europeană cu manifestaţii similare va ajunge săptămâna viitoare în Drochia, Ungheni, Hâncești, Comrat, Bălți, Cahul şi Soroca.

Previous Next

XS
SM
MD
LG